Americká předvolební kampaň jde do finále. Bidenova i Trumpova pozornost se stáčí k Pensylvánii

Studio ČT24: David Miřejovský o předvolební situaci v USA (zdroj: ČT24)

Američané v úterý vyberou novou hlavu státu pro příští prezidentské období. Oba uchazeči o křeslo v Oválné pracovně – stávající prezident Donald Trump a jeho demokratický protikandidát Joe Biden – opakovaně mluví o tom, že letošní volby rozhodnou o směřování Spojených států v příštích letech. Analytici kromě vysoké volební účasti očekávají také spory o to, zda je výsledek voleb legitimní. Zatímco Biden poslední den stráví na mítincích v rodné Pensylvánii, Trump plánuje vyrazit hned do čtyř klíčových států: Severní Karolíny, Pensylvánie, Wisconsinu a Michiganu.

Biden během posledního předvolebního dne plánuje navštívit svou rodnou Pensylvánii, kde pořádá hned tři mítinky; kampaň zakončí na mítinku v Pittsburghu. V klíčovém volebním státě si přitom udržuje mírný náskok nad Trumpem. Ukazují to dva uznávané průzkumy vysoké školy Monmouth University a stanice ABC společně s listem The Washington Post (WP).

Podle průzkumu Monmouth University vede Biden mezi voliči v tomto státě na severovýchodě USA o sedm procentních bodů – podle scénáře, v němž by byla vysoká volební účast. Pokud by byla nízká, což by v současné chvíli znamenalo, že by se nezapočítala řada hlasů odeslaných poštou, snižuje se Bidenův náskok na pět procent.

Podobné údaje ukazuje i sondáž ABC/WP, podle níž Trump rovněž ztrácí na Bidena sedm procentních bodů. Podle modelů má hlava státu momentálně k dispozici méně cest k zisku 270 hlasů volitelů, kteří o novém prezidentovi formálně rozhodují, téměř všechny však vedou právě přes Pensylvánii. Oba kandidáti proto Pensylvánii věnují velkou pozornost – a míří sem i Trump. 

Trump navštíví Severní Karolínu, Pensylvánii, Wisconsin a Michigan

Trump během posledního předvolebního dne plánuje vyrazit hned do čtyř klíčových států. Nejprve navštíví Severní Karolínu, odkud se přesune do zmiňované Pensylvánie, kde vystoupí před svými podporovateli v Bidenově rodném městě Scrantonu. Následně zamíří do Wisconsinu a Michiganu.

„Trump ve Wisconsinu navštíví město Kenosha, které je nechvalně známé kvůli střelbě na konci srpna. Tehdy se příslušník samozvané domobrany Kyle Rittenhouse dostal do konfliktu s demonstranty Black Lives Matter. Dva přitom zastřelil a jednoho zranil,“ popsal zpravodaj ČT David Miřejovský.

Uvedl též, že hodně lidí Trumpa obviňuje z toho, že návštěvou Kenoshy „přilévá olej do ohně vášní“, které panují kolem amerických prezidentských voleb.

Donald Trump a Joe Biden na poslední předvolební debatě v Nashvillu
Zdroj: Reuters

Kromě obou prezidentských kandidátů pořádá vystoupení i někdejší demokratický prezident Barack Obama, který Bidenovi přislíbil svou pomoc při vedení předvolební kampaně. Americký exprezident během pondělí promluví na sjezdech v Georgii a na Floridě – státech, které rovněž hrají klíčovou roli v prezidentských volbách.

Podle Miřejovského se na nadcházející volby v USA pečlivě připravují také úřady a policie. Spekuluje se totiž, že příznivci obou kandidátů mohou vyjít do ulic kvůli výsledkům. Podle některých může dojít ke střetům už během sčítání hlasů.

Hlasy by měly být sečteny ještě ve volební den, tvrdí prezident

Pokud by republikán Trump vyhrál ve všech státech, kde jsou podle průzkumů šance obou kandidátů vyrovnané, stále by na další mandát v Bílém domě nedosáhl. Potřebuje tak Bidenovi sebrat nejméně jeden ze států, kde má podle sondáží demokrat Biden navrch, přičemž největší šanci má nyní v Pensylvánii. 

Prezident a jeho tým v posledních dnech před volbami tvrdí, že by hlasy měly být sečteny ještě ve volební den. Republikáni rovněž podali ve státě řadu žalob týkajících se pravidel pro poštovní hlasování, které tamní úřady zavedly ve snaze ulehčit možnost zaslání hlasu na dálku. Největší spory se týkají možnosti přijmout i volební obálky, které dorazí až tři dny po volbách, ovšem za předpokladu, že byly odeslány nejpozději ve volební den.

„Hned jak ty volby skončí, povoláme na to naše právníky,“ řekl v neděli Trump novinářům. 

Mnoho komentátorů se však obává, že výsledek voleb nemusí být hned první den znán.
„Velmi pravděpodobně bude bitva nejnapínavější v Pensylvánii. Tam se pravděpodobně rozhodne o tom, kdo bude příštím prezidentem. V Pensylvánii je to složitější proto, že v tomto státě bylo odevzdáno velké množství korespondenčních hlasů, ale ty tam budou sčítat až po uzavření volebních místností, navíc některé okresy tam rozhodly, že sčítaní posunou až na středeční dopoledne,“ vysvětlil Miřejovský v pořadu ČT Události, komentáře. 

„Florida je vždy rozhodující, dnes se hovoří i o Pensylvánii, nesmírně významné budou ty státy Středozápadu – Wisconsin, Michigan, hovoří se o snaze demokratů uzmout republikánům Texas. Těch zajímavostí tam bude celá řada a pro milovníky politiky to budou myslím hody,“ uvedl výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl.

Události, komentáře: V USA vrcholí předvolební kampaň (zdroj: ČT24)