Volby v Litvě vyhrála opozice, vládu sestaví Vlastenecký svaz

Opoziční konzervativní Vlastenecký svaz se prohlásil vítězem druhého kola litevských parlamentních voleb. Novou premiérkou se tak zřejmě stane Ingrida Šimonytéová, která stála v čele jeho kandidátky. Vládu chce složit se dvěma menšími liberálními stranami.

Vlastenecký svaz ve volbách po prvním kole vedl s 24,8 procenta hlasů. Vládní Unie rolníků a zelených (LVŽS) v prvním kole získala pouze 17,5 procenta hlasů. Zdá se ale, že tato strana dosavadního premiéra Sauliuse Skvernelise bude muset do opozice. Jeho koaliční partneři v prvním kole nezískali dostatek hlasů a do parlamentu se nedostali. V neděli lidé hlasovali ve druhém kole parlamentních voleb.

Skvernelis čelil v poslední době silné kritice kvůli růstu nezaměstnanosti a zadlužení souvisejícímu s koronavirovou krizí. Šíření nákazy se výrazně promítlo i do hlasování. Poprvé mohli lidé v Litvě volit z automobilu. K podobnému řešení sáhlo při nedávných krajských a senátních volbách i Česko.

Lídryně Vlasteneckého svazu Ingrida Šimonytéová a předseda strany Gabrielius Landsbergis
Zdroj: ČTK/AP/Mindaugas Kulbis

„V tomto okamžiku to vypadá, že získáme o něco více než polovinu křesel v parlamentu,“ uvedla pravděpodobná nová litevská premiérka Šimonytéová v okamžiku, kdy bylo sečteno 86 procent hlasů. Šimonytéová byla ministryní financí v předchozí vládě Vlasteneckého svazu, která skončila v roce 2012.

Litevští voliči v neděli 11. října v poměrném hlasování určili rozložení poloviny svého parlamentu a zvolili i tři poslance v přímém hlasování, celkem tedy obsadili 73 ze 141 křesel. Nedělní druhé kolo většinového hlasování rozhodovalo o obsazení zbývajících 68 křesel v parlamentu.

Litevský prezident Gitanas Nauséda po uzavření volebních místností ocenil vysokou volební účast navzdory epidemii. „Ukazuje to, že nás zvláštní okolnosti ještě více sjednocují,“ uvedl na Facebooku.

Třímilionová Litva dosud zaznamenala zhruba 10 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem. S covidem-19 zemřelo 134 lidí. V posledních dnech počet nakažených roste. Ve volební den ohlásily úřady zatím nejvyšší denní přírůstek nakažených. Přibylo 603 případů.