Japonsko chce být uhlíkově neutrální do roku 2050, vsadí na solární elektrárny

Japonský premiér Jošihide Suga se přihlásil k závazku dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality. Země by tak měla rovnoměrně vypouštět emise uhlíku a pohlcovat je z atmosféry. Opatření podle něj pro Japonsko představuje příležitost pro ekonomický růst, nikoliv hrozbu. Jde o zásadní změnu v japonském přístupu vůči klimatickým změnám.

Tokio dosud deklarovalo, že uhlíkové neutrality hodlá dosáhnout co nejdříve ve druhé polovině tohoto století, nebude si však stanovovat konkrétní cíle. Nynějším prohlášením předsedy vlády sladilo Japonsko svou politiku s Evropskou unií, která si už loni vytkla cíl stát se uhlíkově neutrální do roku 2050.

„Odpověď na změny klimatu již nepředstavují omezení hospodářského růstu,“ řekl Suga. Učinil tak v projevu před parlamentem, jemuž poprvé předestřel své politické cíle od chvíle, co se minulý měsíc ujal funkce předsedy vlády.

„Musíme změnit naše myšlení v tom smyslu, že přijetí rozhodných opatření proti změnám klimatu povede ke změnám ve struktuře průmyslu a ekonomiky, které přinesou velký růst,“ řekl.

Japonsko je pátým největším emitentem CO2. Dosud sice podniklo kroky ke zvýšení podílu obnovitelné energie ve svém energetickém mixu, současně však plánuje uvést do provozu další uhelné elektrárny.

K dosažení nově stanoveného cíle budou podle Sugy klíčové nové solární elektrárny a zpětné zpracování vypouštěného oxidu uhličitého. Japonsko proto zintenzivní výzkum a vývoj v těchto oblastech. Prosazovat chce Suga také digitalizaci japonské společnosti, což deklaruje jako prioritu už od převzetí úřadu po dlouholetém premiérovi Šinzó Abem.

S ohledem na silné hospodářské vazby Japonska s obří ekonomikou sousední Číny Suga uvedl, že je zásadní udržovat stabilní bilaterální vztahy. Zároveň ale podotkl, že Tokio bude udržovat styky se všemi zeměmi stejně smýšlejícími o svobodném a otevřeném indicko-tichomořském prostoru.

Suga minulý týden uskutečnil svou první návštěvu Vietnamu a Indonésie, která byla součástí úsilí Japonska o posílení vztahů s klíčovými zeměmi v jihovýchodní Asii. Krok má čelit rostoucímu tlaku Pekingu, který si činí nároky na sporné ostrovy ve Východočínském moři.