Nakažených je nejméně desetkrát víc. Turečtí lékaři zpochybňují vládní data

Události: Koronavirus v Turecku (zdroj: ČT24)

Nárůst počtu případů nákazy koronavirem v Turecku vrací do popředí spory mezi vládou a zdravotníky. Lékaři tvrdí, že vládní čísla neodpovídají realitě. Třiaosmdesátimilionová země oficiálně registruje zhruba sedmnáct set pozitivních případů denně. Ve srovnání s letními měsíci rychle stoupá počet úmrtí.

Turečtí lékaři a sestry hlásí, že jsou vyčerpaní, a vládě vzkazují, že nechtějí zemřít. Těmito hesly upozorňují na tíživou situaci ve zdravotnictví. Pandemie ho podle nich žene za hranu možností.

Černou stuhu za lidi, kteří covidu-19 podlehli, nosí i člen vedení turecké lékařské asociace Halis Yerlikaya. „Celou tíhu nesou na ramenou zaměstnanci ve zdravotnictví. Chceme vyřídit vzkaz kolegů, kteří se nakazili a bojují o život na jednotkách intenzivní péče,“ říká.

Podle asociace v posledních týdnech umírá po nákaze koronavirem každý den jeden zdravotník. Stejně jako během jarního vrcholu pandemie i nyní organizace zpochybňuje také celková čísla nakažených a obětí. „Nakažených je nejméně desetkrát víc a mrtvých třikrát víc než počty uváděné vládou. To je odhad na základě množství pacientů s pozitivními PCR testy,“ je přesvědčený Yerlikaya.

Vláda v Ankaře trvá na správnosti oficiálních statistik a tvrdí, že zdravotnictví má kapacit dostatek. Ústy ministra zdravotnictví Fahrettina Kocy připouští, že situace se zhoršuje: „Počet vážných případů se ve srovnání s minulým měsícem zvýšil o sto procent. Počet obětí je čtyř a půl násobně vyšší. Co se ale zveřejněných údajů o zátěži zdravotnického systému týče, není v nich absolutně žádná chyba.“

Starost o ekonomiku

Stejně jako pochyby o rozsahu pandemie se opakuje i debata o opatřeních. Turecká lékařská asociace v očekávání chřipkové sezony volá po tvrdším postupu, vláda i s ohledem na ekonomiku radikálnější kroky zatím odmítá.

Stále platí řada omezení z jara. Domácí výuka pro velkou většinu žáků a studentů nebo povinnost nosit venku i uvnitř roušky. S nárůstem počtu případů nákazy úřady oznámily, že je budou důsledněji kontrolovat.