Brutální útoky na koně děsí francouzské chovatele. Policie podezírá neznámou sektu

Události ČT: Francouzská policie řeší útoky na koně (zdroj: ČT24)

Francouzská policie zatím marně pátrá po lidech, kteří surově mrzačí koně a poníky. Vyšetřuje přes sto padesát útoků, při nichž zahynulo třicet zvířat. Podle jedné z verzí, s nimiž detektivové pracují, by mohla za těžko pochopitelnou brutalitou stát neznámá sekta.

Podobné útoky Francie nepamatuje. Napadení koně mívají uříznuté uši, vydloublé oči či těžké řezné rány. „Při pohledu na ty hororové scény jsme v šoku. Byli jsme u jejich narození, měli jsme je rádi,“ zoufá si chovatel Jean-Michel Martinot z Saone-et-Loire.

Policisté prověřují všechny stopy a pátrají po motivech útoků. Nevylučují, že může jít i o činy náboženské sekty. „Krev, oči, uříznuté pravé ucho, to všechno jsou symboly rituálů používaných k přenosu síly a energie,“ podotýká historik náboženství Jacky Cordonnier.

Ministr vnitra nechal zřídit specializovanou linku, na kterou mohou majitelé chovných center volat v případě jakýchkoliv podezření. Vyzval je také, aby lépe střežili své pastviny. Pozor si mají dávat nejen velké hřebčíny, ale i menší chovné farmy

K útokům na koně dochází po celé zemi. Jezdecké kluby zvyšují ostrahu i během dne, mimořádná opatření ale přijímají zejména večer. „Všude jsme instalovali kamery a na noc vždy někdo zůstává ve stájích. Dříve jsme pár koní nechávali venku, ale teď je všechny večer zavíráme,“ popisuje Nicolas Meyrand z jezdeckého centra v La Vendée v Auvergne.

Policie: Útočníci znají anatomii zvířat

V La Vendée chovají sedm desítek koní. Všechna bezpečnostní opatření přijímají diskrétně, i s ohledem na mladší členy jezdeckého klubu, kterým by přílišná otevřenost vzhledem k charakteru útoků mohla způsobit trauma.

„Reakce majitelů může být dramatická. Mohou zastřelit prvního člověka, o kterém si myslí, že chce ublížit jejich koním,“ dodává veterinář Paul Watelet.

Podle policie prokázali útočníci znalost anatomie zvířat a není vyloučeno, že se v prostředí koní někdy pohybovali. To jsou ale zatím jediné stopy, které mají vyšetřovatelé k dispozici.