Babiš se na summitu V4 odmítl sejít s běloruskou opozicí. Nechce nahrát propagandě

Události: Vývoj ohledně situace v Bělorusku (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasil s oficiální schůzkou s běloruskou opozicí na pátečním summitu premiérů zemí visegrádské čtyřky (V4) v Lublinu, kterou navrhlo Polsko. Ve čtvrtek předseda vlády sdělil, že o možnosti začalo polské předsednictví hovořit až v posledních hodinách. Nechce udělat unáhlený krok, který by nebyl v souladu s celoevropským postojem a nahrál běloruské propagandě. Se členem běloruské opozice se nicméně ve čtvrtek sešel ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Babiš uvedl, že velmi podporuje uspořádání svobodných voleb v Bělorusku. Připomněl, že se v srpnu sešel s běloruskou menšinou žijící v České republice, i to, že vláda koncem srpna schválila vytvoření fondu na pomoc Bělorusům, které postihly restrikce režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

„V žádném případě ale nechci udělat unáhlený krok, který nebude v souladu s celoevropským postojem, nabije běloruské propagandě a v konečném důsledku tak zapůsobí kontraproduktivně. Na videokonferenci členů Evropské rady, která se k tomuto tématu konala, jsme se na takovém postoji shodli, stejný názor mají i někteří kolegové z V4 a je to podle mě správné,“ poznamenal premiér.

Podle Deníku N měli ke schůzce připomínky i Maďaři. Na věc ve čtvrtek upozornil na Twitteru předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). „Pane premiére, žádám vás o odpověď na otázku, zda jste to byl skutečně právě vy, kdo osobně zavetoval návrh hostitelů nadcházejícího summitu premiérů V4 na setkání s představiteli běloruské opozice,“ vyzval premiéra.

Petříček se zástupcem běloruské opozice jednal

Ministr zahraničí Petříček na čtvrtečním jednání se členem běloruské opoziční koordinační rady Pavlem Latuškem odsoudil zákroky policie proti demonstrantům a podpořil základní demokratická práva občanů. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě.

„Jedinou cestou k řešení je reálný dialog mezi mocí a společností,“ uvedl Petříček. Opozičního předáka ujistil o podpoře běloruské společnosti na mezinárodních fórech a seznámil ho s rozhodnutím českého kabinetu o podpoře humanitárních a občanských aktivit v Bělorusku.

Vláda koncem srpna schválila vytvoření fondu na pomoc Bělorusům, které postihly restrikce Lukašenkova režimu. Česko z letošního rozpočtu ministerstva zahraničí vyčlení pro tyto účely deset milionů korun. Peníze poslouží na pomoc perzekvovaným lidem, léčbu zraněných nebo na podporu nezávislých médií. Česko také hodlá poskytnout lékařskou pomoc těm, pro něž je v Bělorusku nedostupná, v českých nemocnicích.

Tomáš Petříček
Zdroj: ČT24

Latuško je jedním ze sedmi členů předsednictva koordinační rady běloruské opozice. Současné běloruské vedení dialog s ní odmítá. Všichni členové předsednictva s výjimkou nositelky Nobelovy ceny za literaturu Světlany Alexijevičové jsou buď zatčeni, nebo byli přinuceni opustit Bělorusko.

„Volby“

V Bělorusku už týdny přívrženci opozice protestují proti výsledku prezidentských voleb z 9. srpna, které podle úřadů pošesté vyhrál Lukašenko, tentokráte s více než 80 procenty hlasů. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská podle úřadů získala jen deset procent hlasů.

Opozice, stejně jako například Evropská unie, považuje tento výsledek hlasování za zfalšovaný. Babiš také sdělil, že původně byl páteční summit plánován ve formátu V4 + pobaltské státy. „O tento formát jsem se snažil i já už za našeho předsednictví V4, nakonec se však stanovený termín kolegům z Pobaltí bohužel nehodil,“ dodal premiér.