V Drážďanech začal druhý proces s údajnými extremisty, kteří vyráběli výbušniny z pyrotechniky z Česka

V Drážďanech začal proces se čtyřmi lidmi, kteří podle vyšetřovatelů patří k teroristickému krajně pravicovému uskupení Freital (Gruppe Freital) či s ním sympatizují. Skupina v roce 2015 v německé spolkové zemi Sasko podnikla s využitím zábavní pyrotechniky nakoupené v Česku několik bombových útoků proti politickým odpůrcům a běžencům. Před dvěma lety poslal soud prvních osm členů skupiny na několik roků do vězení.

Na lavici obžalovaných v novém procesu usedli tři muži a jedna žena. Dvěma mužům ve věku 27 a 53 let obžaloba přisuzuje členství v teroristické skupině i podíl na útocích. Další 31letý muž a stejně stará žena pak s hnutím sympatizovali, uvedla prokuratura.

Čtveřice, kterou vyšetřovatelé označují za druhou frontu skupiny, je souzena na svobodě. Proces potrvá přinejmenším do začátku nadcházejícího roku, naplánováno je prozatím 25 jednacích dní.

Osm již odsouzených členů radikální skupiny Freital, která byla pojmenovaná podle podkrušnohorského města u Drážďan, se seznámilo v roce 2015 při protiimigračních demonstracích a velmi rychle přešli od protestů k násilným činům.

Útoky na politiky i běžence

Skupina v červenci 2015 ve Freitalu zničila výbušninou auto politika za stranu Levice, posléze zaútočila na kancelář této strany a v říjnu téhož roku i s použitím kyseliny máselné na alternativní ubytovací zařízení v Drážďanech. V noci na 20. září a 1. listopadu 2015 zase členové skupiny zaútočili výbušninou na byty pro uprchlíky ve Freitalu. Při útocích utrpěli zranění dva lidé.

Výbušniny, které byly podle soudu schopny smrtelně zranit člověka, vyráběla skupina z nepovolené zábavní pyrotechniky dovezené z Česka.