Nečekaný verdikt i pochybnosti, píší slovenská média o rozhodnutí v případu Kuciakovy vraždy

Události: Reakce na rozsudek v kauze Kuciak (zdroj: ČT24)

Nečekaný verdikt, po kterém zůstává více pochybností, než by bylo zdrávo, komentoval slovenský tisk rozhodnutí soudu první instance v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Soud zprostil obžaloby dva ze tří zbylých stíhaných, po odvolání prokurátora se nejsledovanější soudní kauzou v novodobých dějinách země bude zabývat nejvyšší soud. Jeho rozhodnutí patrně nepadne dříve než za půl roku.

„Překvapivé rozhodnutí. Slovensko šokováno. Toto rozhodnutí ve velmi sledovaném případu způsobilo na Slovensku bouři nevole,“ napsal nejčtenější slovenský list Nový čas k verdiktu, kterým trestní senát osvobodil podnikatele Mariana Kočnera stíhaného za objednávku Kuciakovy vraždy a Alenu Zsuzsovou stíhanou za zprostředkování tohoto zločinu. Odsoudil pouze žalovaného vrahova komplice Tomáše Szabóa.

„Nelze se divit, že rodiče Jána Kuciaka i Martiny Kušnírové jsou z tohoto verdiktu zdrceni a veřejnost v šoku. Dlouhé měsíce jsme žili v přesvědčení, že objednavatelem je Kočner a je jen otázkou času, kdy to potvrdí i soud,“ uvedl list Pravda. Dodal ovšem, že ačkoliv se verdikt senátu nemusí líbit, o vině stále rozhodují soudy.

List Pravda označil za zvláštní skutečnost, že soud uvěřil výpovědi jednoho z již dříve odsouzených v kauze Kuciakovy vraždy proti odsouzenému Szabóovi, ale zároveň jeho výpověď proti Zsuzsové už nebral v úvahu. Stejně mohou podle listu existovat pochybnosti, zda řetězec nepřímých důkazů a indicií nebyl pro verdikt dostačující.

„Důvěra veřejnosti v soudní moc je natolik nahlodaná, že s osvobozujícím verdiktem pro Kočnera bude veřejnost velmi dlouho bojovat. A proto musí soud velmi důkladně vysvětlovat,“ napsal list Sme, který na titulní stránce otiskl fotografii rodičů Kuciaka a Kušnírové s nápisem „Na spravedlnost stále čekají“.

„Osvobození Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsové je rána, která se bude hojit jen velmi těžce. V tomto případu jde o mnohem více než jen o dvě odporné vraždy. Ve hře je, zda lze věřit spravedlnosti na Slovensku,“ soudí list Denník N. Za nepochopitelnou označil skutečnost, že soud ve všem převzal verzi vražd, jak je opsala prokuratura, ovšem s jednou výjimkou – Kočnera a Zsuzsovou osvobodil.

Zpravodaj ČT Obrovský: Rozsudek se stane argumentem pro bývalou vládu (zdroj: ČT24)

Média upozorňují i na slova o nedostatku důkazů

Podle listu Plus jeden deň jsou nejčastějšími reakcemi po vynesení soudního verdiktu šok, zděšení, ale i slova o nedostatku přímých důkazů. Deník Hospodárske noviny zase za pochopitelné označil deziluzi, zklamání a hněv, které verdikt přinesl. 

Soud se podle svého vyjádření řídil zásadou, že v případě pochybností musí rozhodnout ve prospěch obžalovaných. Zpochybnil přitom celou řadu důkazů, doplnil zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

„Byly to (mimo jiné) šifrované zprávy z mobilní komunikace mezi Kočnerem a Zsuzsovou, které byly plné různých jinotajů. Soud řekl, že to nelze jednoznačně interpretovat jako narážky na objednávání vraždy. Zpochybnil i validitu série fotografií, které pocházely ze sledování Jána Kuciaka,“ přiblížil Obrovský. 

„Soud zpochybnil i údaje z mobilní sítě. Podle obžaloby pohyb telefonů dokazoval, že se Kočner a Zsuzsová den po vraždě setkali v Bratislavě, aby si předali peníze. Znalec ale řekl, že zaměřit telefony lze s přesností na stovky metrů. To byly pochybnosti, které u soudu nakonec převážily,“ vysvětlil zpravodaj ČT. 

Emoce se mísí s racionálními argumenty

Podle Obrovského se v reakcích na překvapivý rozsudek mísí emoce s racionálními argumenty. „Jsou tady i argumenty, které říkají, že to všechno může být důkazem o nezávislosti justice na Slovensku. Jsou lidé, kteří říkají, že je dobře, že tak soud rozhodl, protože se ukázalo, že to není politický proces, jak se ve své obhajobě mnohokrát snažil naznačit Marian Kočner,“ uvedl Obrovský. 

„Většinou ještě zaznívá dovětek, že to není poslední kapitola, že se bude pokračovat za několik měsíců u nejvyššího soudu a stále je šance rozhodnutí v tomto případu zvrátit,“ dodal s tím, že podle velmi hrubého odhadu by mohl nejvyšší soud rozhodnout zhruba za půl roku.

Kočner zůstává ve vazbě kvůli kauze padělání směnek a čeká na rozhodnutí odvolacího soudu. Zsuzsovou sice po čtvrtečním verdiktu propustili, po pár minutách ale byla opět zadržena kvůli podezření z účasti na dalších vraždách. Soud bude nyní rozhodovat o její vazbě.

Čaputová odmítla přirovnání k mafiánskému státu

Německý deník Die Welt v komentáři na svém webu nazval Slovensko kvůli čtvrtečnímu verdiktu mafiánským státem. Autor také označil rozsudek za skandální. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v reakci uvedla, že se s tvrzením deníku neztotožňuje. Verdikt soudu je podle Čaputové jiný, než lidé na Slovensku očekávali, je však třeba ho respektovat.

„Můžeme mít jiné právní názory, ale rozhodnutí soudu je hodné respektu,“ řekla po neformální schůzce s premiérem Igorem Matovičem a předsedou parlamentu Borisem Kollárem prezidentka, která před vstupem do politiky sama byla právničkou. Připomněla, že jde teprve o rozsudek soudu první instance a že „na druhém stupni to může dopadnout úplně jinak“.

„Jsme země, kde se občas objeví mafiánské praktiky, ale podle mého názoru nejsme mafiánským státem,“ řekla Čaputová. Prezidentka uznala, že je skutečností, že Slovensko čelí odhalením týkajícím se například korupce na vysokých místech, včetně justice. Dodala, že je dobře, že se tak děje, že se takové případy vyšetřují, a věří, že bude vyvozena zodpovědnost.