Uplynulo 25 let od operace Bouře. Chorvatské piety se poprvé účastnil zástupce srbské menšiny

Chorvaté si připomínají 25. výročí vojenské operace Bouře, která byla rozhodujícím vítězstvím chorvatských vojsk nad jednotkami srbské menšiny v Chorvatsku a jejímž výsledkem bylo vyhnání většiny chorvatských Srbů ze země. Vzpomínkové akce ve městě Knin, někdejší baště srbské menšiny, se v symbolickém gestu usmíření poprvé zúčastnil představitel srbské menšiny v Chorvatsku, místopředseda vlády Boris Miloševič. Vztahy mezi Chorvaty a Srby i po ukončení konfliktu zůstávají křehké.

Operaci Bouře si v Chorvatsku připomínají jako historické vítězství, které ukončilo válku z let 1991 až 1995 s chorvatskými Srby. V Srbsku, které politicky a vojensky podporovalo svou menšinu v sousední zemi, vidí tuto operaci jako etnické čistky, jež donutily většinu Srbů k útěku z Chorvatska.

Srbská menšina v současnosti představuje 4,5 procenta z celkových zhruba 4,2 milionu obyvatel Chorvatska. „Litujeme všech obětí, zejména těch civilních, a nejen Chorvatů, ale také Srbů a dalších,“ řekl chorvatský premiér Andrej Plenkovič. 

„Legitimní právo na obranu nemůže být omluvou pro špatnosti,“ poznamenal. Válečné zločiny, jichž se během operace dopustily chorvatské síly, premiér označil za „ošklivé jizvy na spravedlivé tváři“ války za nezávislost. Vicepremiér Boris Miloševič, jehož babička byla zabita den po operaci Bouře, uvítal „poselství míru a usmíření“.

Ministr obrany se zúčastní vzpomínkové akce v Grubore

„Jsem přesvědčen, že je to první krok,“ uvedl také Miloševič. Další symbolické gesto se má odehrát na konci srpna. Místopředseda vlády a ministr obrany Tomo Medved bude naopak přítomen vzpomínkovému aktu ve vesnici Grubore, kde chorvatští vojáci po operaci Bouře zavraždili šest srbských civilistů.

V Srbsku místní politici a provládní bulvární tisk kritizovali Miloševičovo rozhodnutí jako „ostudné“. „Nechceme oslavovat tragédii srbského lidu. Srbsko nikdy neakceptuje ponížení,“ prohlásil v úterý večer srbský prezident Aleksandar Vučič během vzpomínkové akce na oběti operace Bouře na mostě přes řeku Sávu mezi Srbskem a Bosnou.

Přes tento most prošla většina Srbů z Chorvatska. Vučič a Milorad Dodik, který zastupuje Srby ve vedení Bosny, tam odhalili pamětní desku.

Kvůli válce utekly z domova statisíce lidí

Konflikt v letech 1991 až 1995, při kterém zemřelo asi dvacet tisíc lidí, vypukl po vyhlášení nezávislosti Chorvatska. Chorvatští Srbové to však odmítli. Povstalci obsadili třetinu území Chorvatska a přiměli k útěku z domovů více než půl milionu Chorvatů a dalších lidí, kteří nebyli srbské národnosti.

Dobře připravená chorvatská armáda zahájila ofenzivu Bouře 4. srpna 1995. Jejím výsledkem byl konec existence mezinárodně neuznaného státu bosenských Srbů. Takzvaná Republika Srbská Krajina (RSK) byla vyhlášena v prosinci 1991 a zabírala zhruba třetinu území Chorvatska, její poloha ve středu země navíc výrazně ztěžovala pozemní spojení severní části státu včetně metropole Záhřebu s dalmatským pobřežím.

Před chorvatskými vojsky uteklo do sousední Bosny a Srbska na dvě stě tisíc Srbů, o život přišly stovky civilistů. Od té doby se zhruba polovina z dvou set tisíc Srbů vrátila zpět do Chorvatska.

Chorvaté si připomínají operaci Bouře
Zdroj: Marko Dimic/PIXSELL/ČTK