EU odmítla podpořit projekty polských obcí, které se označily za zóny bez LGBT

Evropská unie odmítla finančně podpořit šest polských měst, která se označila za „zóny bez LGBT“ nebo zakázaly kampaně podporující práva párů stejného pohlaví. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na mluvčího Evropské komise. Podle polského ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra je tento krok Bruselu neopodstatněný a protiprávní.

Mluvčí Adalbert Jahnz na tiskové konferenci v Bruselu potvrdil, že EU odmítla šest žádostí z Polska týkajících se programu na podporu partnerství měst z různých unijních zemí. Konkrétně města nejmenoval s tím, že podle pravidla EU se jména odmítnutých žadatelů nezveřejňují.

Odmítnuté žádosti už v úterý na Twitteru zmínila i eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová. „Unijní hodnoty a základní práva musí být respektována všemi 27 členskými státy,“ prohlásila.

List Gazeta Wyborcza kritický k vládě uvedl, že za „zóny bez LGBT“ se prohlásily menší i větší obce a vojvodská zastupitelstva z třetiny polského území. Příslušná usnesení nejsou právně závazná. Kvůli nim ale některé obce ze západu Evropy přerušily spolupráci s partnerskými městy v Polsku.

Polský ministr spravedlnosti Ziobro tvrdí, že podle smlouvy o Evropské unii „jsou Evropská komise a všechny orgány EU povinné respektovat národní identitu jednotlivých států, musejí dodržovat zásadu rovnosti všech samospráv a občanů, kteří mají právo na svobodu názoru a přesvědčení“. Ziobro zdůraznil, že je nelze „nijak cenzurovat ani na ně vyvíjet nátlak související s nějakou ideologií nebo názory jedněch či druhých unijních úředníků“.

Jiné obce peníze dostaly

V rámci programu podporujícího partnerství mezi městy mohou jednotlivé komunity z různých unijních zemí získat až 25 tisíc eur (téměř 660 tisíc korun) na rozvoj společných aktivit a programů. Jak poznamenala agentura AP, žádosti z několika dalších polských měst byly schváleny.

Polská konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost ve svých kampaních vyzdvihuje odmítání hnutí za práva sexuálních menšin, obranu takzvané tradiční rodiny a hodnot vyznávaných v Polsku vlivnou katolickou církví.

Některé polské obce se označily za „zóny bez LGBT“, což je zkratka pro lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby. Označení nemá sice žádný právní dopad, nicméně v rámci EU je považováno za silně diskriminační.