Čína pohrozila, že neuzná hongkongským občanům britské pasy. Předvolejte si velvyslance, žádá Raaba opozice

Přestřelka o britské pasy (zdroj: ČT24)

Spor kvůli pasům, díky kterým mohou nově hongkongští obyvatelé přicestovat do Velké Británie na jeden rok bez víza – Čína tvrdí, že tento doklad nemusí uznat. Londýn krokem reaguje na pekingský zákon o národní bezpečnosti. Tato norma vadí také českému Senátu. Chce, aby vláda vypověděla dohodu s Hongkongem o vydávání hledaných osob. Podobně jako to udělal například právě Londýn.

Možností získat britské občanství pro hongkongské rezidenty prostřednictvím Statusu držitele britského pasu v zámoří reagovalo Spojené království na přijetí kontroverzního bezpečnostního zákona. Ten umožňuje vydávání lidí podezřelých z trestných činů z Hongkongu do pevninské Číny. Trestné jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

„Migrace do Velké Británie je dobrá volba,“ podotkla obyvatelka Hongkongu Iris Hungová.„Myslím, že je to další příležitost pro obyvatele Hongkongu, protože mohou být za současné situace nejistí nebo možná nemohou zcela důvěřovat vládě,“ míní. 

  • nejde o ekvivalent britského občanství
  • týká se lidí, kteří byli občany Hongkongu před rokem 1997
  • mají nárok na pas a konzulární asistenci
  • vztahují se na ně imigrační pravidla a nemají automatický nárok na pobyt a práci v Británii
  • nejsou občany Evropské unie
  • o tuto formu občanství nelze zažádat

V pondělí Británie vypověděla s okamžitou platností extradiční dohodu s Hongkongem. Zmíněný zákon totiž podle ní porušuje zásadu jedna země – dva systémy, která byla dohodnuta v roce 1997 při předání této britské kolonie čínské vládě. Londýn navíc na Hongkong rozšířil zbrojní embargo, které uplatňuje vůči Číně od roku 1989. 

„Chci zároveň říci, že bychom neměli zvažovat reaktivaci této dohody, dokud nebudou existovat jasné a dostatečné záruky proti zneužití vydávání osob ze Spojeného království prostřednictvím nového bezpečnostního zákona,“ řekl tehdy ministr zahraničí Spojeného království Dominic Raab.

Čína pohrozila, že pasy nemusí uznat. Předvolejte si velvyslance, zní z opozice

Reakce druhé strany na sebe nenechala dlouho čekat. Čínská diplomacie uvedla, že nemusí zvláštní britské pasy nabízené občanům Hongkongu uznat jako platný cestovní doklad. „Bez ohledu na náš nesouhlas trvá Velká Británie na politických manipulacích s vydáváním pasů. To je očividné porušování jejích závazků, porušování mezinárodního práva,“ uvedl na tiskovém brífinku mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin.

Peking pohrozil Británii tvrdými odvetnými opatřeními a vyzval k „okamžité nápravě chyb“. Smlouvu s Hongkongem o vydávání osob k trestnímu stíhání už pozastavila také například Austrálie nebo Kanada.

Podle britské stínové ministryně zahraničí Lisy Nandyové je Raabův přístup příliš laxní. „Dnešní prohlášení opět ukazuje, jak je důležité, aby Británie spolupracovala se svými mezinárodními partnery a zkoordinovala jednotnou odpověď Číně, která potírá lidská práva a svobody hongkongských občanů,“ napsala v prohlášní. „Ministr zahraničí si musí bezodkladně předvolat čínského velvyslance a požadovat záruky, že pasy uznají,“ urgovala.

K reakci vyzval v tuzemsku také Senát vládu. Chce, aby Babišův kabinet vypověděl dohodu s Hongkongem o předávání hledaných osob pro trestní řízení. Šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) už minulý týden řekl, že by Česko nevydalo ke stíhání nikoho, kdo by v zemi protestoval proti čínskému režimu. „Je to politicky motivovaný krok, a my neuznáváme trestnost takovýchto kroků,“ uvedl.