Izrael sestavil seznam svých občanů, kterým hrozí stíhání z válečných zločinů, píše Haarec

Izrael tajně sestavil seznam se jmény až tří set lidí, kterým by mohlo v zahraničí hrozit zadržení kvůli případnému stíhání před Mezinárodním trestním soudem (ICC) za válečné zločiny. Ve čtvrtek o tom informoval izraelský list Haarec. Kromě zástupců armády židovského státu jsou na seznamu i jména politiků, včetně premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Bennyho Gantze. O vyšetřování údajných válečných zločinů spáchaných Izraelci na palestinských územích požádali ICC Palestinci.

Podle izraelského listu je na seznamu prozatím 200 až 300 lidí, z nichž někteří o zařazení na tuto listinu ještě nebyli informováni. Mezi podezřelými z válečných zločinů figuruje například Gantz jako tehdejší náčelník generálního štábu armády nebo bývalý ministr obrany Moše Jaalon či velitelé izraelské kontrarozvědky Joram Cohen a Nadav Argaman.

Délka seznamu podle Haarec napovídá, že jsou na něm i lidé z nižších pozic, například ti, kteří vydávají povolení pro výstavbu židovských osad, a nižší armádní důstojníci. 

V nejbližší době se čeká vyjádření soudu, zda má vůbec pravomoc působit v souvislosti s událostmi na palestinských územích, jež nejsou svrchovaným státem. Izrael totiž, na rozdíl od palestinské samosprávy, k úmluvě o soudu nepřistoupil a tvrdí, že se jeho pravomoc na palestinská území nevztahuje.

Izraelský generální prokurátor je toho názoru, že ICC nemá jurisdikci ve vztahu k Izraeli a že jakékoli palestinské požadavky vůči soudu jsou neplatné. Podobně tento mezinárodní soud neuznávají například také Spojené státy, Rusko nebo Čína.

Míra devastace byla neslýchaná, píše o konfliktu OSN

Podle prokurátorky soudu Fatou Bensoudaové z předběžného vyšetřování zahájeného v roce 2015 vyplývá, že na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy byly páchány válečné zločiny, některé z nich už v roce 2014. Vyšetřovatelé Organizace spojených národů (OSN) tehdy zjistili, že obě strany – Izrael i hnutí Hamas, které ovládá Pásmo Gazy, mohly během vzájemného konfliktu zabíjet civilisty a děti. 

Konflikt, který trval zhruba padesát dní mezi červnem a srpnem roku 2015, nakonec skončil dohodou o příměří. Na straně Pásma Gazy tehdy bylo zabito celkem 2251 lidí, z toho 1462 civilistů. Na té izralské skončilo mrtvých 67 vojáků a šest civilistů.

Zpráva Rady pro lidská práva OSN popisuje, že Izraelci i Palestinci byli konfliktem „otřeseni“ a „míra devastace byla neslýchaná“. Podle ní bylo mezi mrtvými i 551 palestinských dětí. Dalších 11 231 Palestinců utrpělo během izraelských bojových akcí zranění. 

Gaza po válce v létě 2015
Zdroj: ČTK/AP

ICC vznikl v roce 2002 jako první stálý trestní soud s celosvětovou působností, který stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny spáchané na území států, které k němu přistoupily.