Poloprázdné hotely a pláže v Itálii. Turisté se zdráhají, cestovní ruch čelí ztrátám

Události: Pomalý návrat turistů do Itálie (zdroj: ČT24)

V Itálii budí obavy negativní dopady koronavirové pandemie na ekonomiku, obzvlášťě na důležité odvětví cestovního ruchu. Turisté totiž se svým návratem po krizi nespěchají, a to i kvůli hygienickým opatřením, které v zemi platí. V Itálii zemřelo s covidem-19 už více než 35 tisíc lidí, v posledních týdnech se ale situace stabilizovala.

Výrazně méně návštěvníků leží například na pláži v proslulém Bibione, nízkou obsazenost přitom řeší všechny místní hotely a kempy. Hosté ze severní a východní Evropy s návratem váhají, přestože je místní úřady ubezpečují, že oproti Lombardii riziko nákazy téměř nehrozí.

Pobyt u bibionské pláže, která je největší v Itálii, si loni zaplatilo více než 5,5 milionu turistů. Místní radnice díky tomu na městské dani vybrala čtyři miliony eur. Teď přitom bude ráda, když získá více než 1,5 milionu.

„Pokud přijede aspoň padesát procent turistů z loňského čísla, bude to velký úspěch. Ale to je ambiciózní výsledek,“ komentuje starosta Bibione Pasqualino Codognotto.

Po záplavách další rána pro cestovní ruch Benátek

Ještě tvrdší dopad má koronavirová krize na turisticky oblíbené Benátky, kam polovina návštěvníků přijížděla ze zemí mimo Evropskou unii.

„Obsazenost odhadujeme tak na patnáct procent, což hoteliérům nestačí ani na zaplacení daní a zaměstnanců,“ tvrdí předseda Asociace benátských hoteliérů Claudio Scarpa.

Benátky přitom žijí prakticky jen z cestovního ruchu. Turismus městu přináší tři miliardy eur ročně, letošní ztráty ale podle odhadů dosahují už dvou miliard. Může za to nejen covid-19, ale i listopadové záplavy.