Před čtyřmi lety se Britové rozhodli odejít. Nad budoucností vztahů s EU stále visí otazníky

Události: Před čtyřmi lety Britové rozhodli o odchodu z EU (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson musí vyřešit obchodní a bezpečnostní vztahy s Evropskou unií.  Přechodné období totiž vyprší na konci roku. Jednání, která zpomalila pandemie koronaviru, však stále komplikují zásadní rozpory týkající se například otázek hospodářské soutěže či rybolovu. Odchod z evropského bloku přitom Britové odhlasovali přesně před čtyřmi lety.

Boris Johnson ještě jako starosta Londýna patřil k hlavním tvářím kampaně za brexit, který si země před čtyřmi lety odhlasovala. Voličům tehdy sliboval konec levné pracovní síly z EU a stovky milionů liber týdně navíc do britského zdravotnictví. 

Nyní sedí Johnson s pohodlnou většinou v premiérském křesle – jenže i když Spojené království v lednu EU opustilo, budoucí vztahy se svým největším obchodním partnerem pořád nemá vyřešené. Premiér teď kromě toho musí řešit pandemii koronaviru, která si v Británii zatím vyžádala nejvíc obětí v Evropě. Sám přitom kvůli nákaze bojoval o život.

Rozhovory s EU jsou komplikované

Pandemií zpomalené rozhovory o pobrexitových obchodních a bezpečnostních vztazích s EU se nevyvíjí dobře. „Není možné, abychom opustili EU a dál nás ovládaly evropské zákony. To nepůjde,“ tvrdí Johnson. „Jsme odhodlaní dosáhnout dohody, ale ne za každou cenu,“ zdůrazňuje zase předseda Evropské rady Charles Michel. 

Obě strany se v červnu shodly,  že tempo jednání musí zrychlit, a navrhly až do konce července jednat každý týden. Politici rovněž potvrdili, že přechodné období platné do konce roku se prodlužovat nebude.

Několik zásadních rozporů

Zásadní rozpory panují například v otázkách pravidel hospodářské soutěže či rybolovu. EU chce se Spojeným královstvím dojednat komplexní dohodu zahrnující vedle výměny obchodu či služeb například rybolovná práva.

Brusel zase trvá na tom, že pro plný přístup na jednotný unijní trh se Londýn musí přizpůsobit unijním „rovným pravidlům“ hospodářské soutěže. Britská vláda však tvrdí, že bude uplatňovat svoje pravidla a že Británie stojí pouze o volnou obchodní smlouvu, kterou mají s EU i další země. 

Potenciální neshody se rýsují také ohledně Severního Irska. Britové se ve výstupní dohodě zavázali zajistit celní kontroly zboží proudícího odjinud ze Spojeného království do Severního Irska. Koncem května nicméně Londýn zveřejnil plán, podle něhož mezi Británií a irským ostrovem nebude vytvářet novou „celní infrastrukturu“, kterou Brusel pro účel kontrol předpokládal.

Obě strany přitom vědí, že pokud nedospějí k dohodě, kterou by do konce roku mohly ratifikovat parlamenty, dále to zhorší situaci ekonomik potýkajících se s krizí způsobenou koronavirovými omezeními. Horší dopad analytici očekávají pro Británii, která do EU vyváží téměř polovinu svého celkového exportu.

Situaci Johnsonovi navíc neulehčuje ani fakt, že nyní padl rekord v podpoře skotské samostatnosti. Podle aktuálního průzkumu by pro nezávislost na Londýnu hlasovalo 54 procent Skotů.