Johnson plánuje důkladné hraniční a celní kontroly, chce tlačit na EU při jednáních o dohodě

Události: První den Velké Británie mimo Evropskou unii (zdroj: ČT24)

Kabinet Borise Johnsona plánuje po skončení přechodného období zavedení úplných hraničních a celních kontrol na zboží z Evropské unie. S odvoláním na seniorního člena britské vlády to uvedl tamní deník The Daily Telegraph. Johnson tím chce zvýšit tlak na Brusel při jednání o budoucích vztazích mezi EU a Spojeným královstvím.

Plán představuje zásadní odchylku od Johnsonových předvolebních prohlášení. Premiér ujišťoval Brity, že upřednostňuje volný pohyb evropského zboží do Británie. Nyní svým ministrům vzkázal, že mají připravit celou paletu opatření, kterými budou kontrolovat příchozí zboží.

Ministerský předseda věří, že tvrdé kontroly Britům poskytnou vyjednávací páky při diskusích se zástupci EU o budoucnosti obchodu mezi Unií a Spojeným královstvím. Johnson v pátek v projevu k národu mluvil o svítání a nové kapitole britského příběhu. „Chceme, aby tento moment byl začátkem nové éry přátelské spolupráce mezi EU a Británií,“ řekl mimo jiné britský premiér.

Podle informací The Daily Telegraph nyní vzájemná jednání mezi Londýnem a Bruselem dostanou nový náboj. Hraniční a celní kontroly mohou otřást s mnoha podniky, upozorňuje konzervativně laděný list.

Evropští exportéři by se museli vypořádat s významnou administrativní zátěží, pro Británii zase Evropská unie představuje největšího obchodního partnera. Podle vysoce postaveného vládního zdroje plánovaná opatření zdvojnásobí výzvu, jaké budou hranice v lednu 2021 čelit.

„Plánujeme plnohodnotné kontroly na všechen import z EU – exportní deklarace, bezpečnostní deklarace, zdravotní kontroly zvířat a všechno velkoobchodní zboží budou muset projít inspekcí hraniční kontroly,“ řekl deníku zdroj.

Prázdné regály a vyšší ceny, varují obchodníci

Náhlá změna plánů Johnsonova kabinetu vyvolala nevoli mezi britskými obchodníky. Varují před rizikem, že důkladné hraniční kontroly způsobí zácpy a hranice přetíží. Důsledkem může být nedostatek zboží v supermarketech i nárůst cen. Zástupci průmyslu se se zástupci vlády sejdou 10. února, aby budoucí nastavení hranic prodiskutovali.

Britská obchodní kontrola (BCC) apeluje na vládu, aby po přechodném období upřednostnila volný tok zboží přes přístavy. „Náklady se zvyšují s každou novou procedurou nebo zpožděním a každá libra utracená za přizpůsobení se novým požadavkům znamená o libru méně na školení, vybavení nebo získání nových zákazníků,“ zdůrazňuje generální ředitel BCC Adam Marshall.

Mluvčí Johnsonovy kanceláře v reakci na zprávu namítla, že změna je nevyhnutelná. „Opouštíme celní unii EU a jednotný trh. To znamená, že podniky se budou muset připravit na život mimo,“ prohlásila.

Seniorní představitel EU odmítá, že by britské plány měly vliv na vyjednávání. „K podobným hrozbám se uchýlila i Theresa Mayová, popravdě jsme jim ale nikdy nevěřili. Pokud se Británie připraví na hraniční kontroly, které nepochybně přijdou, tím lépe pro obě strany,“ cituje The Daily Telegraph.

Po vystoupení Británie z Evropské unie odstartovalo roční přechodné období, během nějž chce Londýn vyjednat s Bruselem obchodní dohodu podobnou té, kterou má s EU Kanada. Ta smlouvu vyjednávala sedm let.

Do konce června má Británie čas na to, aby požádala o prodloužení přechodného období. Premiér Johnson to ale odmítá. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové však bez prodloužení přechodného období nebude možné dojednat všechny detaily vzájemných vztahů.

Na britské straně se jednání ujme zvláštní poradce David Frost, na unijní straně hlavní vyjednavač pro brexit Michel Barnier.