Lídři EU chtějí po brexitu co nejtěsnější partnerství s Londýnem, shodli se na summitu

Partnerství Evropské unie s Velkou Británií po brexitu musí být založené na rovnováze práv a povinností a zajišťovat rovné podmínky v hospodářské soutěži. Šéfové států a vlád zemí Unie to uvedli v závěrech přijatých na konci své prosincové schůzky v Bruselu. Lídři EU si přejí, aby partnerství bylo tak těsné, jak jen to umožňují aktuální vyjednávací pozice obou stran.

Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela je Unie připravena co nejdříve začít vyjednávat o budoucích vztazích a chránit při tom zájmy členských zemí. „Rádi bychom zajistili, aby Unie byla ve vyjednávání i nadále jednotná, to je náš klíčový cíl,“ řekl. 

Lídři zemí EU vyzvali mimo jiné k brzké ratifikaci „rozvodové dohody“, která zakotvuje podmínky samotného britského odchodu z Unie. Ten se, vzhledem k jasnému vítězství konzervativců premiéra Borise Johnsona ve čtvrtečních parlamentních volbách, pravděpodobně stane skutečností v aktuálně platném termínu, tedy 31. ledna.

Pobrexitová jednání mohou být složitější

Teprve po formálním dokončení brexitu ale začnou vyjednávání o budoucích vztazích mezi EU a Velkou Británií, která by mohla být ještě složitější než rozhovory o podmínkách odchodu.

„Evropská rada znovu potvrzuje touhu dosáhnout co nejtěsnější budoucí vztahy se Spojeným královstvím při respektování Politické deklarace a dříve přijatých zásad,“ vzkázali unijní lídři s odkazem na dokument, kterým už obě strany vymezily mantinely před zahájením obchodních jednání.

Unijní sedmadvacítka také zdůrazňuje, že nové partnerství „bude muset být založeno na rovnováze práv a povinností a zajišťovat rovné hrací pole“. Summit tak zopakoval, že s přístupem na jednotný evropský trh se bude pro Velkou Británii i po brexitu pojit dodržování jeho pravidel.

Harmonogram počítá s jedenácti měsíci, jednání může trvat roky

Aktuálně platný harmonogram britského odchodu z EU vyhrazuje na uzavření dohody o volném obchodu 11 měsíců, ačkoli podobná jednání běžně trvají i několik let. 

Očekávané rozhovory budou opět v režii Evropské komise a konkrétně pak Michela Barniera, který na základě mandátu členských zemí vedl za unijní stranu dojednávání „rozvodové dohody“. Summit EU tuto skutečnost přivítal a vyzval Komisi, aby Radě ihned po uskutečnění brexitu předložila návrh mandátu pro další fázi rozhovorů.

Předsedkyně sboru komisařů Ursula von der Leyenová po jednání prohlásila, že unijní exekutiva bude připravena zahájit vyjednávání o dalších vztazích hned začátkem února. „Tímhle nic nekončí. Je to počátek excelentních budoucích vztahů,“ řekla v návaznosti na britské volby.

Babiš: Nebude to jednoduché

Někteří unijní lídři dávali najevo pochybnosti, zda se obchodní dohodu s Velkou Británií podaří do konce příštího roku uzavřít. Tak dlouho potrvá přechodné období zajišťující současné podmínky vzájemných vztahů.

„Nebude to jednoduché, je potřeba domluvit hlavně zásady obchodu,“ řekl po jednání český premiér Andrej Babiš. Zmínil, že Británie má možnost do poloviny příštího roku požádat o prodloužení přechodné doby o dva roky. To však Johnson během předvolební kampaně odmítal a podle Babiše si to zřejmě nepřejí ani evropští lídři.

Francouzský prezident Emmanuel Macron Londýn varoval, že pokud dá přednost výrazné deregulaci své ekonomiky, vzdálí se mu možnost přístupu na jednotný trh EU. „Myslím si, že není možné mít silnou vazbu na jednotný evropský trh, pokud tu budou existovat zásadní rozdíly v regulačních opatřeních v klimatické, ekologické, ekonomické nebo sociální oblasti,“ řekl.