Čína i Indie stáhnou síly ze sporné oblasti v Himálaji. Rusko nechce hrát roli prostředníka

Čínští a indičtí armádní představitelé se na pondělních jednáních po pohraničním střetu v Himálaji, který skončil smrtí nejméně dvaceti vojáků, shodli na krocích potřebných pro uvolnění napětí v této sporné oblasti. Moskva mezi oběma zeměmi nehodlá hrát roli prostředníka, uvedl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov po úterní videokonferenci se svým čínským a indickým protějškem.

Shody velitelé armád dosáhli na prvním setkání od 15. června, kdy ke krvavému konfliktu došlo. Čínské ministerstvo zahraničních věcí podle agentury AP uvedlo, že obě strany dospěly k rozhodnutí učinit opatření potřebná pro uklidnění situace.

Indická armáda v prohlášení sdělila, že jednání se nesla v „srdečném, pozitivním a konstruktivním duchu a obě strany se shodly na stažení sil“. Obě asijské jaderné mocnosti spolu sdílejí 3500 kilometrů dlouhou hranici v oblasti Himálaje a vedou vleklý územní spor v místech, kde neexistuje oboustranně uznaná hranice.

Rusko nechce být prostředníkem

„Nikdy jsme neměli za cíl pomoci Indii a Číně rozvíjet jejich dvoustranné vztahy,“ řekl Sergej Lavrov novinářům po videokonferenci. „Indie a Čína mají všechny možnosti řešit a vyřešit všechny problémy ve vzájemných vztazích,“ dodal.

Lavrov hovořil s čínským ministrem zahraničí Wangem I a jeho indickým protějškem Subrahmanjamem Džajšankarem po střetech v minulém týdnu, při kterých přišlo o život dvacet indických vojáků. Čína o svých ztrátách neinformovala.

Vojáci se tloukli obušky, kameny a pěstmi v řídkém vzduchu ve výšce 4270 metrů nad mořem. Předchozí dohoda v hraničním sporu zakazuje používání střelných zbraní. Šlo o první smrtelný střet mezi oběma zeměmi za posledních 45 let.