Turecký soud se postavil za kurdského politika. Jeho věznění je protiprávní

Turecký ústavní soud rozhodl, že dlouhé věznění kurdského politika Selahattina Demirtaşe znamená porušení jeho práv. O rozsudku informovala agentura Reuters. Jeden z nejznámějších tureckých politiků je vězněn od listopadu 2016. Obviněn je mimo jiné z terorismu. Podle rozsudku ústavního soudu vazba pro kurdského předáka přesáhla opodstatněnou dobu.

Rozhodnutí ústavního soudu otiskl turecký úřední věštník. Demirtaşovi podle něj bylo narušeno jeho právo na svobodu. Má mu být vyplaceno odškodné ve výši 50 tisíc tureckých lir (asi 173 tisíc korun).

Podle tureckých médií však rozsudek soudu nepovede k propuštění kurdského lídra, protože je proti němu vedeno i jiné vyšetřování, v rámci něhož byl vydán příkaz k zatčení. Agentura Reuters nicméně poznamenala, že ústavní soud v minulosti vydal podobné rozsudky týkající se dlouhého zadržování ve vazbě a někteří lidé se následně dostali na svobodu.

Loni v září soud nařídil, aby byl sedmačtyřicetiletý politik propuštěn na dobu, kdy bude pokračovat hlavní proces s ním. Nicméně prokurátoři proti němu zahájili nové vyšetřování a požádali, aby byl zatčen.

Selahattin Demirtaş při volební kampani
Zdroj: Petros Giannakouris/AP/ČTK

142 let za údajné napojení na teroristy

Demirtaş před svým uvězněním stál v čele Lidové demokratické strany (HDP), což je druhá nejsilnější opoziční strana v tureckém parlamentu. Ankara ji obviňuje, že je napojená na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), kterou Turecko vede jako teroristickou organizaci. Vláda označuje HDP za politické křídlo této strany, což ale lidovědemokratičtí politici odmítají.

Demirtaş je proto obviněn mimo jiné z terorismu. Pokud bude v hlavním bodu obžaloby shledán vinným, hrozí mu až 142 let ve vězení. 

U Istanbulu objevili ostatky stovek lidí, kteří byli původně pohřbeni na východě země (zdroj: ČT24)