Teherán oznámil, že popraví Íránce, který prý poskytoval USA údaje o poloze Solejmáního

Teherán oznámil, že brzy popraví íránského občana, který vyzrazoval zpravodajským službám Spojených států a Izraele údaje o poloze íránského generála Kásima Solejmáního. Případ nicméně podle Teheránu s lednovým zabitím Solejmáního Američany v Iráku nesouvisí. S odvoláním na sdělení íránských úřadů to napsala agentura Reuters.

„Mahmúd Músaví Madžd, jeden ze špionů (americké) CIA a (izraelského) Mosadu, byl odsouzen k smrti. Poskytl našim nepřátelům informace o poloze mučedníka Solejmáního,“ uvedl mluvčí íránské justice Gholámhosejn Esmáílí.

„Poskytl bezpečnostní informace o íránských ozbrojených složkách, zejména o (íránských revolučních) gardách, izraelským a americkým zpravodajským službám,“ doplnil Esmáílí. Rozsudek podle mluvčího vynesl revoluční soud a potvrdil jej nejvyšší soud. „Bude popraven brzy,“ dodal.

Později íránská justice v prohlášení informovala, že odsouzení Madžda nesouvisí s „teroristickým činem americké vlády“, čímž odkazovala na americký útok na Solejmáního. „Celé soudní řízení v případě tohoto špiona (…) se uskutečnilo dávno před Solejmáního mučednictvím,“ stálo v prohlášení, podle něhož byl odsouzený zatčen už v říjnu 2018.

Činitelé však neuvedli, zda je případ spojen s oznámením Íránu z loňského léta, že zadržel 17 špionů pracujících pro CIA, z nichž někteří byli později odsouzeni k smrti. Dále podle Reuters Teherán také neinformoval, zda Madždův případ souvisí s únorovým oznámením Íránu, že byl v islámské republice odsouzen k smrti muž, který špehoval pro CIA a pokoušel se vynést informace o íránském jaderném programu. 

Předního představitele íránského režimu zabili Američané v lednu

Solejmání velel zahraničním operacím elitních íránských jednotek Kuds, dohlížel na íránský jaderný program a byl považován za architekta íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek. Washington jej označoval za strůjce útoků s Íránem spřízněných milic na americké vojáky v regionu.

Jeden z nejvýznamnějších představitelů íránského režimu byl zabit v noci na 3. ledna 2020 při americkém útoku dronem u letiště v Bagdádu. Jeho smrt vyvolala odvetný raketový útok na irácké základny, na nichž byli i američtí vojáci, a také obavy z rozsáhlejšího regionálního konfliktu.