Peking kritizuje kroky USA vůči Hongkongu, hrozí odvetou

Rozhodnutí USA ukončit zvláštní vztah s Hongkongem a další zásahy proti Číně se podle Pekingu setkají s tvrdými protiopatřeními. Kroky, které Washington oznámil minulý týden v reakci na čínským parlamentem podpořený bezpečnostní zákon o Hongkongu, v pondělí kritizovalo čínské ministerstvo zahraničí. Informovala o tom agentura Reuters.

„Jakákoliv prohlášení nebo kroky proti čínským zájmům se setkají s tvrdým protiútokem,“ uvedl v pondělí mluvčí ministerstva. Zopakoval také, že žádná cizí země nemá právo zasahovat do záležitostí Hongkongu a pevninské Číny.

Čínský parlament ve čtvrtek na svém plenárním zasedání schválil přijetí kontroverzního nového bezpečnostního zákona pro autonomní Hongkong. Nová právní norma má umožnit potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování. Bezpečnostní orgány Pekingu budou moci na základě normy zřídit v Hongkongu úřady, které budou dohlížet na národní bezpečnost.

Kritické reakce se ihned ozvaly nejen ze Spojených států, ale také z dalších zemí, které považují zákon za omezení autonomie Hongkongu, k jejímuž zachování se Čína zavázala ve smlouvě s Británií.

Americký prezident Donald Trump v reakci v pátek oznámil, že dal pokyn vládě, aby zahájila proces rušení politických výjimek, které Hongkongu poskytovaly ze strany USA oproti pevninské Číně zvláštní status. 

Zákaz vstupu „potenciálně rizikovým“ osobám

Trump řekl, že Spojené státy zakážou vstup do země „potenciálně rizikovým“ osobám z Číny a začnou sankcionovat čínské oficiální činitele, kteří jsou podle Washingtonu zodpovědní za podrývání hongkongské ekonomiky. „Dnes zrušíme vstup do země jistých obyvatel Číny, kteří jsou podle nás potenciálně rizikoví z hlediska bezpečnosti,“ prohlásil Trump. Americký prezident také zrušil víza čínským studentům s vazbami na vojenské školy.

Podle amerického prezidenta Peking porušil své slovo ohledně zachování hongkongské autonomie a čínské kroky proti ní jsou tragédií pro lid Hongkongu, pevninské Číny i světa.

Dění kolem dvou kontroverzních zákonů o Hongkongu (zdroj: ČT24)