Polský nejvyšší soud má novou šéfku, podporuje ji vládní strana

Polský prezident Andrzej Duda jmenoval novou předsedkyní nejvyššího soudu Malgorzatu Manowskou, kterou podporuje vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS). Uvedla to agentura AP. Podle ní je to zjevné vítězství vládního tábora po letech snah o získání kontroly nad soudy.

Pětapadesátiletá Manowská je podle AP kázeňsky vyšetřována, protože i po jmenování do nejvyššího soudu před dvěma lety zůstala ředitelkou státní školy pro soudce a prokurátory. Sama škola je také vyšetřována kvůli únorovému úniku osobních údajů zaměstnanců, včetně soudců a prokurátorů.

Manowská působila jako náměstkyně ministra spravedlnosti po několik měsíců v předchozí vládě PiS v roce 2007, kdy stejnou funkci měl i nynější prezident Duda.

Bývali tehdy podřízenými ministra a současně generálního prokurátora Zbigniewa Ziobry, který v současnosti ve stejné funkci stojí v čele zápasu o podobu polské justice. Ziobro ji v roce 2016 jmenoval ředitelkou školy pro soudce a prokurátory.

Manowská podle televize TVN tyto vazby nepopírá, ale před ostatními soudci slibovala, že bude „hlídačem nezávislosti“ nejvyššího soudu. Manowskou si prezident Duda, který je spjat s PiS, vybral z pětice kandidátů navržených soudem.

Předchozí šéfka kritizovala justiční reformy

Předchozí šéfka nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová, která od roku 2015 odolávala tlaku vlády a snahám o předčasné penzionování, odešla z funkce v dubnu po dokončení svého šestiletého funkčního období.

Duda také jmenoval soudce Michala Laskowského, který působil jako mluvčí nejvyššího soudu za Gersdorfové, aby vedl trestní komoru soudu.

AP připomněla, že kroky vlády PiS kolem nejvyššího soudu vedly Evropskou komisi k obavám o jeho nezávislost na výkonné moci a ke spuštění procedury hrozící Varšavě sankcemi kvůli porušení podmínky demokratického státu v podobě dělby moci.