Indie prodloužila zákaz vycházení. Uvolňování v Británii je terčem kritiky

Desetitisíce Řeků v neděli po více než dvou měsících koronavirové přestávky směly poprvé přijít na bohoslužbu do kostela. Kvůli karanténním opatřením nemohli věřící oslavit ani pravoslavné Velikonoce, které letos připadly na konec dubna. Indie prodloužila zákaz vycházení do konce května. V Itálii zemřelo 145 lidí s koronavirem, což znamená nejmenší denní bilanci od 9. března.

  • V Řecku vláda rozvolnila opatření o sloužení mší.
  • Nepál má první oběť koronaviru.
  • Počet nakažených v Německu stoupl za den o 583 na 174 355. Mrtvých přibylo 33 a dohromady je jich 7914, uvedl Kochův institut. 
  • Ve Spojených státech byla koronavirová nákaza potvrzena celkem u 1 435 098 lidí, což znamená od pátku nárůst o 22 977. Počet zemřelých vzrostl za den o 1325 na 87 315.
  • Mexiko má už 5045 zemřelých s koronavirem a dohromady 47 144 případů. Počet potvrzených obětí vzrostl od pátku o 278 a počet nakažených o 2112.
  • Brazílie hlásí téměř patnáct tisíc nových případů lidí s koronavirem a dalších 816 úmrtí. S 233 142 potvrzenými případy je jihoamerická země pátá na světě.
  • Indie prodlužuje zákaz vycházení do 31. května.
  • V Itálii zemřelo v neděli 145 pacientů s koronavirem, což je nejméně od 9. března.
On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

První nepálská oběť pandemie žila přibližně devadesát kilometrů od hlavního města země Káthmandú a nedlouho po porodu v metropoli zemřela v místní nemocnici poté, co tu byla přijata s horečkou a dýchacími potížemi. Když se její stav zhoršil, byla přemístěna do jiné nemocnice.

„Bylo prokázáno, že jde o první případ úmrtí způsobeného covidem-19 v Nepálu,“ sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví. Novorozeně a další členové rodiny ženy budou na koronavirus testováni.

V Řecku byl o mše enormní zájem

Kromě mší čeká v pondělí Řeky další uvolnění restrikcí: otevřít se mají památky, střední školy a podle nového vládního nařízení i nákupní centra. Vláda zakázala náboženská shromáždění v rámci karantény, která začala platit v polovině března, a pro mnohé věřící tak byla nedělní bohoslužba slavnostním okamžikem.

„Nedokážu ani popsat své pocity. Po dvou a půl měsících karantény jsem zase v kostele. Teď můžeme dělat to, co jsme dva a půl měsíce nesměli – jít na mši a ke svatému přijímání,“ řekla 76letá Stella Kasimatiová v kostele poblíž athénského přístavu Pireus.

25. května by se v zemi měly otevřít restaurace, bary a kavárny, uvedl řecký server listu Kathimerini. Už v pondělí začnou fungovat i nákupní centra, ačkoli podle původního harmonogramu se měla otevřít až za dva týdny.

Řecko patří k zemím, které pandemii covidu-19 podle mnohých expertů zvládly lépe než některé další státy, zejména díky včasným restriktivním opatřením. V zemi se dosud potvrdilo 2819 případů nákazy koronavirem, z toho 162 lidí zemřelo.

Britům se nelíbí rozvolňování. Vláda rozbíjí národní jednotu, tvrdí starosta

Narůstající kritice čelí britský premiér Boris Johnson kvůli postupu, jímž jeho vláda začala rozvolňovat přijatá opatření proti šíření pandemie. O klesající podpoře vlády svědčí i výsledky průzkumu, který zveřejnil nedělník The Observer a v němž poprvé větší část respondentů uvedla, že neschvaluje způsob, jakým kabinet koronavirovou krizi řeší. Sám ministerský předseda v článku pro nedělní vydání deníku Daily Mail napsal, že frustraci Britů chápe.

„Rozumím tomu, že lidé jsou novými pravidly otrávení. Pokoušíme se dělat něco, co ještě před námi nikdo nedělal – uvolnit zemi z úplné karantény bezpečným způsobem, který neohrozí všechnu vynaloženou dřinu,“ napsal Johnson.

Vláda je v posledních dnech pod palbou kritiky zejména kvůli tomu, že ve středu uvolnila pravidla pro pobyt venku pro obyvatele Anglie, zatímco ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku z rozhodnutí tamních vlád přísnější restrikce dál platí.

Starosta metropolitní oblasti Manchesteru Andy Burnham například do Londýna vzkázal, že vláda tím, že dopustila rozdílný postup v jednotlivých zemích Spojeného království, riskuje „rozbití národní jednoty“. Podle něj kabinet navíc o svém postupu málo debatuje se zástupci samospráv, kterých se pak její kroky bezprostředně dotýkají.

Premiér v regionech na severu Anglie narazil i se svým plánem na znovuotevření škol od 1. června. Podle některých starostů je na to ještě brzy.

Němci chtějí na Mallorcu, Madrid je proti

Počet nakažených v Německu stoupl za den o 583 na 174 355. Mrtvých přibylo 33 a dohromady je jich už 7914. Počet nově zemřelých i nově nakažených v Německu se tak dál snižuje. Předchozí den bylo hlášeno 57 nových obětí a 620 pozitivně testovaných.

Země s více než 83 miliony obyvatel je tak nyní co do počtu infikovaných i mrtvých osmým nejpostiženějším státem na světě. V Německu se však také už přibližně 153 400 lidí z nemoci vyléčilo, což je zhruba o 800 víc, než kolik bylo ohlášeno v sobotu.

Nejhůře zasaženou spolkovou zemí v Německu zůstává dál Bavorsko, které od počátku epidemie zaregistrovalo přes 45 400 případů nákazy. Nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko je na druhém místě s téměř 36 300 nakažených.

Němci se u španělských úřadů dožadují, aby jim umožnily cestu na Mallorcu, jestliže tam vlastní nemovitost. Madrid to ale odmítá a trvá na tom, že si Němci musejí počkat, až skončí celostátní karanténa. Nouzový stav má ve Španělsku skončit 24. května, němečtí majitelé nemovitostí na ostrově by jej ale rádi viděli zrušený dříve.

„Na Mallorcu letos musejí jezdit turisté, jinak to ostrov zbídačí. Tady je na turistech závislé skoro všechno,“ varoval v týdeníku Der Spiegel Ralf Becker, který za dopisní iniciativou stojí. A otázku, kdy bude možný návrat na ostrov, pokládají téměř denně také německá média. Ostrov je mezi Němci extrémně oblíbenou destinací, někdy se mu přezdívá „sedmnáctá spolková země“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Madrid ale nechce riskovat opětovné zhoršení epidemie dovezenými případy. Do uzavřené země se od pátku dostanou letadly a na lodích jen Španělé, osoby s trvalým pobytem a lidé, kteří mají výjimku.

Vlastnictví rekreační nemovitosti ale důvodem k přiznání výjimky není. Kabinet, který zakázal i pohyb lidí mezi jednotlivými regiony, argumentuje, že by nebylo spravedlivé, aby Španěl do svého výletního domku nemohl, zatímco cizinec ano.

Ve Španělsku nicméně poprvé po dvou měsících klesla denní bilance obětí koronaviru pod stovku. Za poslední den zemřelo 87 pacientů, což je ještě méně než v sobotu, kdy úřady hlásily 102 úmrtí. Snížil se i počet nově nakažených – pozitivní test mělo za posledních 24 hodin 421 lidí, v sobotu to bylo 539.

Celkem má Španělsko od začátku epidemie 231 350 potvrzených případů, z toho 27 650 lidí zemřelo a téměř 145 tisíc se už vyléčilo.

Indie prodlužuje zákaz vycházení

Indická vláda prodloužila zákaz vycházení do 31. května. V mírnějších oblastech nákazy bude ale možné zmírnit restrikce v zájmu usnadnění ekonomické aktivity, informovaly zahraniční agentury. K prodloužení zákazu vycházení, který se vztahuje na 1,3 miliardy lidí, přistoupilo ministerstvo vnitra na žádost celonárodního krizového štábu.

Zákaz vycházení vyhlásil premiér Naréndra Módí 25. března ve snaze omezit epidemii způsobenou koronavirem. Jeho platnost by bez prodloužení vypršela o nedělní půlnoci. Přísná opatření, včetně zastavení provozu vlaků, autobusů a další veřejné dopravy, měla dramatické dopady na život především těch nejchudších a nejohroženějších Indů – miliony z nich se ocitly bez práce a bez prostředků.

Na základě nedělního vládního nařízení zůstanou v Indii nadále zavřeny školy, kultovní místa, obchodní centra i sportovní kluby. Prodloužen byl zákaz náboženských shromáždění a sportovních akcí. Restaurace mohou vydávat jídlo jen k odnesení s sebou.

Nadále nebude v zemi v provozu metro, fungovat nebude vnitrostátní ani mezinárodní letecká doprava.

Prodloužení zákazu vycházení a dalších restrikcí kabinet oznámil právě v neděli, kdy země zaregistrovala nejvyšší počet nově infikovaných osob za den, bezmála pět tisíc. Celkový počet nakažených tak v zemi překročil 90 tisíc, přičemž zemřelo 2872 pacientů.

Rusko otevře hranice trenérům a sportovcům

V Rusku za den přibylo dalších 9709 infikovaných, což je nárůst proti předchozímu dni, kdy jich bylo 9200. Celkem už země eviduje 281 752 případů nákazy. Počet mrtvých za uplynulý den ale činí 94, což je pokles. O den dříve jich bylo 119. Celkem s nemocí covid-19 v Rusku zemřelo 2631 lidí.

Rusko zmírňuje opatření o cestování, aby umožnilo zahraničním trenérům a sportovcům návrat do země. Vyhlíží také restart nejvyšší domácí fotbalové soutěže, k němuž by mělo dojít 21. června.

Rusko mělo od března prakticky uzavřené hranice, aby zabránilo šíření koronaviru. Vláda nyní umožní příjezd do země těm, kteří mají smlouvu s ruským sportovním týmem či organizací. Mezi nimi je i český reprezentační fotbalista Alex Král, jenž je od loňska hráčem Spartaku Moskva a koronavirovou pauzu tráví v Česku. Po příletu do Ruska budou muset cizinci do dvoutýdenní karantény, během níž budou pod lékařským dohledem.

„Toto rozhodnutí pomůže profesionálním sportovním organizacím včetně klubů první ligy, aby mohly zahájit trénink poté, co budou uvolněna opatření zavedená kvůli šíření koronaviru,“ zdůvodňuje Moskva.

V USA se nakazilo už téměř jeden a půl milionu lidí

Ve Spojených státech byla koronavirová nákaza potvrzena u 1 435 098 lidí, což znamená od pátku nárůst o 22 977. Počet zemřelých vzrostl za den o 1325 na 87 315. Informovalo o tom v noci na neděli americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

CDC uvedlo, že jeho bilance případů respiračního infekčního onemocnění covid-19 je platná k pátečnímu odpoledni. Statistiky CDC nutně neodrážejí všechny případy, které hlásí jednotlivé státy USA.Jedna hluboká recese teď a druhá hned po ní? Hrozbou je dluh, předpovídá Economist Intelligence Unit.

Obama kritizoval americké lídry za boj s virem

Bývalý americký prezident Barack Obama nezvykle ostře zkritizoval vedení Spojených států, které podle něj jednoznačně nezvládá boj s koronavirovou pandemií. Ve slavnostním projevu k absolventům univerzit Obama řekl, že představitelé státu už ani nepředstírají, že mají situaci pevně v rukou. 

Bývalý americký prezident Barack Obama
Zdroj: John Gress/Reuters

Obama ve své řeči nikoho nejmenoval, podle médií ale mířil zejména na svého nástupce v Bílém domě Donalda Trumpa. „Více než cokoli jiného tato pandemie konečně úplně zrušila představu, že lidé, kteří nás vedou, vědí, co dělají,“ řekl Obama studentům v sobotním on-line přenášeném projevu.

„Dělat to, co se nám líbí, co je výhodné, co je jednoduché – tak přemýšlejí děti. Bohužel i spousta takzvaných dospělých, včetně těch s prestižními tituly zastávajících důležitá místa, pořád přemýšlí tímto způsobem – a proto je teď všechno vzhůru nohama,“ dodal exprezident.

Brazílie hlásí opět kolem 15 tisíc nových případů

Brazílie hlásí téměř patnáct tisíc nových případů lidí s koronavirem a dalších 816 úmrtí. S 233 142 potvrzenými případy je jihoamerická země pátou nejhůře zasaženou na světě. Podle oficiálních statistik v Brazílii přibylo 14 919 nových případů koronavirové nákazy. O den dříve byla hranice patnácti tisíc nově nakažených poprvé překonána.

Také denní nárůst počtu obětí covidu-19 oproti pátku mírně klesl. Nyní eviduje Brazílie 15 633 zemřelých s infekčním onemocněním. Brazílie je se svými zhruba 212 miliony obyvatel pátou nejlidnatější zemí světa. V Latinské Americe je co do počtu obětí i nakažených nejhůře zasaženou zemí.

Mexiko hlásí přes pět tisíc mrtvých

Mexiko v sobotu hlásilo už 5045 zemřelých s koronavirem a dohromady 47 144 případů. Počet potvrzených obětí vzrostl od pátku o 278 a počet nakažených o 2112. Vyplývá to ze statistik, které v sobotu zveřejnily mexické úřady.

Sobotní přírůstky obětí i infikovaných jsou o něco nižší než ty páteční, kdy Mexiko hlásilo 2437 nově nakažených a 290 mrtvých. Dosud nejvyšší evidovaný počet úmrtí za den Mexiko oznámilo v úterý, kdy zemřelo 353 nakažených.

Mexiko je v Latinské Americe třetí nejhůře zasaženou zemí po Brazílii a Peru. Mexické úřady však opakovaně připomínají, že skutečný počet nakažených je mnohonásobně vyšší, než uvádějí statistiky.

Smrtnost v souvislosti s koronavirovou nákazou je v Mexiku, které má téměř 130 milionů obyvatel, lehce nad celosvětovým průměrem. Experti to vysvětlují velkým počtem lidí s cukrovkou, vysokým tlakem a obezitou.

Stejně jako mnohé další země se i Mexiko chystá uvolnit opatření přijatá v boji proti viru SARS-CoV-2. Už v pondělí by se měla částečně obnovit výroba a v některých regionech by se měly otevřít i školy a obchody. 

Čína má pět nových nakažených

Pevninská Čína hlásí za sobotu pět nových nakažených nemocí covid-19. Oproti páteční bilanci je to o tři méně, informovala čínská zdravotní komise (NHC). Nových případů bez příznaků je 12, což je o jeden méně, než kolik jich bylo hlášeno za předchozí den.

Dva z nově potvrzených případů infekční nemoci jsou takzvané importované nákazy, zatímco tři jsou důsledkem lokálního přenosu v provincii Ťi-lin na severovýchodě Číny. Celkový počet oficiálně potvrzených případů nákazy v pevninské Číně je nyní 82 947. V souvislosti s covidem-19 zemřelo v Číně 4634 infikovaných.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Japonsku udělali pokus s šířením koronaviru v restauraci

Na řadě míst světa se začínají uvolňovat opatření zavedená ve snaze zastavit šíření koronaviru. Leckde už jsou otevřené i restaurace a japonská televizní síť NHK se rozhodla vyzkoušet, jak snadno se v tomto prostředí může infekce šířit.

K provedení experimentu stačily jednoduché pomůcky: fluorescentní látka a černé světlo. Jeden z deseti hostů v bufetu dostal na ruku zmíněnou látku představující koronavirus. Pak během běžného oběda se on i zbytek hostů chovali jako obvykle - přecházeli k bufetu nabrat si jídlo, vzít si příbory, kontrolovali si mobilní telefon a užívali si pokrmů.

Novináři experiment natáčeli a videonahrávka ukazuje, jak se barva rozšířila na celou řadu povrchů, talíře, příbory a ruce i tváře některých lidí v místnosti.

Druhý experiment ve stejném prostředí se zaměřil na výhody dodržování zvýšených hygienických opatření, kdy si „infikovaný“ člověk a ostatní strávníci před jídlem i během něj umyli ruce a častěji se vyměňovaly příbory a další náčiní. V tomto případě se barva šířila méně.

„To video dokazuje, jak se virus velmi účinně roznese na povrchy a lidi kolem,“ řekl pro CNN John Nicholls, profesor klinické patologie Hongkongské univerzity. „Myslím, že to opravdu podtrhuje nutnost zvýšené hygieny, abychom zastavili šíření této nemoci.“