Moskva vyzvala Česko k dialogu o památnících. Chce prý předejít zhoršení vztahů

Rusko navrhuje České republice zahájit dialog na téma ochrany památníků s cílem zabránit dalšímu zhoršování vztahů mezi oběma zeměmi. Podle agentury TASS to sdělilo tamní ministerstvo zahraničí. V pozadí návrhu je trvající přesvědčení Moskvy o tom, že odstranění sochy maršála Ivana Koněva v Praze 6 znamená porušení mezinárodněprávních závazků českého státu. To Praha důrazně odmítá.

„Navrhujeme českým partnerům využít mechanismy dvoustranného dialogu k plnění závazků státních orgánů při ochraně památníků. Odmítnutí tohoto návrhu oficiální Prahou zhorší již beztak obtížné ovzduší našich vztahů,“ citoval TASS ze sdělení ruské diplomacie.

Ministerstvo trvá na tom, že odstranění památníku maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6 bylo porušením dohody o přátelských vztazích z roku 1993. Rusko se navíc podle úřadu upozorněním na toto porušení dohody do vnitřních záležitostí Česka nevměšovalo.

Taková tvrzení jsou „neudržitelná a nepodložená“. „Nezávislost orgánů místní samosprávy nezbavuje stát povinnosti plnit své mezinárodněprávní závazky,“ uvedlo podle agentury rovněž ministerstvo.

Podle české strany odstranění Koněva žádnou smlouvu neporušuje

Česká diplomacie už dříve uvedla, že odstranění sochy maršála Koněva neporušuje žádnou z česko-ruských smluv. Ministr zahraničí Tomáš Petříček dal také najevo, že Česká republika je připravena jednat o přesunu Koněvovy sochy do Ruska, jak o to ruská strana projevila zájem.

Ruské velvyslanectví v Praze nyní připustilo, že „budování jakýchkoliv pomníků je samozřejmě vnitřní záležitostí státu, jehož občané si vybírají své hrdiny sami“. Nicméně odstranění Koněvova pomníku a instalace pamětní desky vlasovcům, „komplicům válečných zločinců“, je podle ambasády „jasný ústupek těm, kdo se snaží o revizi výsledků druhé světové války“.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář v otevřeném dopise předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové zopakoval své stanovisko, že na odstranění sochy není nic zvláštního, „protože socha je majetkem městské části, a ta je oprávněna s ní nakládat v souladu s českým právem“.

České výhrady vůči ruské péči o válečné hroby

Úřady a historici v Česku si naopak dlouhodobě stěžují na přístup ruské vlády a samospráv k naplňování dohody o péči o válečné hroby z roku 1999.

Například pořad Reportéři ČT loni na podzim upozornil, že v Rusku chátrají některé hroby československých legionářů. V Samaře se jejich ostatky ocitly dokonce na skládce.