Stoletý veterán Tom Moore vybral na nemocnice miliardu korun. A je hvězdou hitparády

Události: Stoletý britský veterán Tom Moore vybral miliardu korun na zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Britové ve čtvrtek v přímém přenosu sledovali oslavu stých narozenin válečného veterána Toma Moorea, kterému se povedlo vybrat na zdravotnictví v přepočtu miliardu korun. Původní cíl byl 30 tisíc. Díky svému charitativnímu počinu se zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Jako jednotlivec, kterému se podařilo chůzí získat na dobročinné účely nejvíc peněz. Nazpíval také song, který se stal jedničkou v ostrovní hitparádě.

Na jeho počest královské letectvo RAF uskutečnilo speciální přelet strojů Spitfire a Hurricane z druhé světové války. Televize BBC vše přenášela živě.

Tom Moore byl nadšený, i když mu byla trochu zima. Všem děkoval a na dotaz, jak se cítí, odpověděl s nadhledem. „Nikdy předtím mi 100 let nebylo. Takže vám opravdu nemůžu říct, jaký je to rozdíl oproti včerejšku, dnešku nebo možná zítřku,“ řekl Moore. 

Britské ministerstvo obrany pak se souhlasem čtyřiadevadesátileté královny Alžběty II. povýšilo kapitána Toma Moora u příležitosti jeho stých narozenin do hodnosti plukovníka. Panovnice mu dokonce  napsala osobní dopis.

Armáda Mooreovi znovu předala i medaile za chrabrost při bojích proti fašistickému Japonsku, které v průběhu života ztratil.

„Jsem tím úplně zaskočený. Je to opravdová pocta,“ poděkoval veterán Moore, jehož narozeninový dort zdobila místo svíček malá stíhačka.

K oslavám se přidal i ministerský předseda, který byl sám kvůli nákaze koronavirem na jednotce intenzivní péče. „Jste paprskem v našich životech. Jménem celé země děkuji a přeji naprosto speciální 100. narozeniny,“ vzkázal premiér Boris Johnson. 

Miliarda korun a jeden hit

Plukovník Tom Moore si během několika dnů získal srdce britského národa. Jeho vnučka si prohlížela na 150 tisíc blahopřání, ve kterých lidé poslali na charitu v přepočtu další 2 miliony korun.

Moore na sebe upozornil v polovině dubna, když ve sbírce vybral 30 milionů liber, v přepočtu asi 935 milionů korun. Veterán se zavázal, že do svých stých narozenin přejde stokrát dvorek za svým domem. V minulosti si přitom zlomil kyčel, a pohybuje se proto pomocí chodítka.

Původně plánoval vybrat na pomoc zdravotníkům potýkajícím se s pandemií nemoci COVID-19 jen tisíc liber, v přepočtu asi 31 tisíc korun. Pro velký zájem však navýšil cílovou částku na 500 tisíc liber, tedy 15,5 milionu korun, a nakonec získal téměř miliardu korun. Posledních deset délek ze svého závazku přitom splnil už 17. dubna.

Moore tím podle Guinnessovy knihy rekordů vybral dosud nejvíce peněz charitativním pochodem. Dosavadním držitelem tohoto prvenství byl Kanaďan Terry Fox.

Druhý zápis do knihy rekordů si Moore vysloužil jako nejstarší člověk, který se umístil se svou písní na prvním místě hlavních britských hitparád. Veterán totiž nahrál společně se zpěvákem Michaelem Ballem předělávku písně You'll never walk alone, jejíž výtěžek rovněž putuje na podporu zdravotníkům.

Celkově miliarda korun, kterou Moore vybral, bude vítanou injekcí pro britské nemocnice, kde v boji s pandemií doposud přišla o život stovka zdravotníků a dalšího personálu.