Na italské lodi kotvící v Nagasaki se šíří nákaza, v Německu začne testování vakcíny

V japonském městě Nagasaki vyvolala obavy italská loď Costa Atlantica, mezi jejíž posádkou se šíří koronavirus. Japonské ministerstvo zdravotnictví varuje před zavlečením nákazy mezi místní obyvatele a záležitost řeší s italskou vládou. V Německu začne testování možné očkovací látky proti korovaniru. Americký stát Missouri podal žalobu na Čínu, která podle něj nese zodpovědnost za globální pandemii. Požaduje finanční náhrady a oficiální přijetí zodpovědnosti Pekingem za údajné skrývání závažnosti nákazy.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Nákaza koronavirem byla celosvětově potvrzena u více než 2,5 milionu lidí. Téměř 700 tisíc pacientů se uzdravilo, 178 tisíc v souvislosti s nemocí COVID-19 zemřelo. Uvedla to americká Univerzita Johnse Hopkinse.
  • Počet obětí během uplynulého dne výrazně narostl ve Spojených státech, téměř o tři tisíce. V předchozích dnech přitom počty mrtvých i infikovaných klesaly, což epidemiologové považovali za pozitivní znamení.
  • Podle propočtů britského deníku Financial Times zemřelo ve Spojeném království v souvislosti s pandemií přes 41 tisíc lidí. Ministerstvo zdravotnictví uvádí přes 17 tisíc mrtvých.
  • Americký stát Missouri zažaloval Čínu, která podle něj nese zodpovědnost za globální pandemii. Missouri požaduje od Pekingu finanční náhrady a oficiální přiznání zodpovědnosti.

Spojené státy evidují přes 830 tisíc lidí s koronavirem a více než 45 tisíc lidí, kteří po nákaze zemřeli. Oba tyto údaje jsou nejvyšší ze všech zemí na světě. V USA denní bilance mrtvých po nákaze koronavirem vzrostla ve středu po několika dnech výrazného poklesu. Oproti předchozímu dni se bilance zvýšila o více než tisíc. Čísla z posledních dní byla přitom považována za známku zlepšování situace. Spojené státy tak jsou nyní nejpostiženější zemí světa.

V americkém státě New York zemřelo s nemocí za posledních 24 hodin 474 lidí, což je nejméně od 1. dubna. Celková bilance mrtvých tak v koronavirem nejhůře zasaženém státě USA překonala hranici 15 tisíc.  V sousední Kanadě už po nákaze koronavirem zemřelo 1871 lidí, zatímco infekce se od počátku šíření potvrdila ve 38 932 případech.

Podle ředitele Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Roberta Redfielda zasáhne zemi příští zimu další vlna nákazy, která by mohla udeřit ještě silněji, protože zřejmě přijde na začátku chřipkové sezony.

Americký prezident Donald Trump zřejmě ještě ve středu podepíše exekutivní nařízení, které na 60 dní pozastaví přistěhovalectví do USA.

Události ČT: Masivní testování je leckde pod plánem (zdroj: ČT24)

Stát Missouri s více než šesti miliony obyvatel zaznamenal od začátku pandemie 6142 nakažených a 229 zemřelých. „Čínská vláda lhala světu ohledně nebezpečí a nakažlivosti COVID-19, umlčovala ty, kteří upozorňovali na problémy, a učinila jen málo pro to, aby zastavila šíření nákazy,“ píše se v žalobě podané republikánským ministrem spravedlnosti státu Missouri Ericem Schmittem.

Žaloba se rovněž zmiňuje o „nově vznikající teorii ohledně původu viru (…), že byl vypuštěn z wuchanského virologického institutu, který jej studoval“. Koronavirus se poprvé u člověka prokázal právě v čínském městě Wu-chan. Teorie o umělém vytvoření viru v posledních týdnech stále častěji rezonuje především v konzervativních amerických kruzích.

Světová zdravotnická organizace (WHO) však v úterý prohlásila, že všechny vědecké důkazy nyní nasvědčují tomu, že se virus na lidi přenesl ze zvířat.

I my jsme oběť, připomíná Peking

Čína se proti podobným obviněním opakovaně brání. „Mezinárodní komunita dokáže překonat tento virus, pouze pokud zůstane sjednocená a bude spolupracovat na společném postupu,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang. „Útočení a snaha o diskreditaci jiných zemí je jednoduše plýtváním času a může stát životy,“ dodal s tím, že koronavirus je „společným nepřítelem lidstva“, jehož je Čína rovněž jednou z obětí.

Žaloba míří kromě vlády v Pekingu a několika místních úřadů také proti Komunistické straně Číny. Americké zákony totiž Američanům i státům zakazují žalovat cizí mocnosti, na politické strany uvnitř států se však toto omezení nevztahuje.

Profesorka práva z kalifornské univerzity Chimene Keitnerová však listu The Guardian řekla, že je podobný právní krok v podstatě bezzubý.

Administrativa republikánského prezidenta Donalda Trumpa opakovaně kritizuje Čínu za nedostatečnou transparentnost ohledně šíření nákazy v prvních týdnech po jejím objevení. V pondělí požádalo 22 republikánských zákonodárců americkou vládu, aby proti Číně vznesla žalobu u Mezinárodního soudního dvora OSN. 

Počet nakažených v USA překonal hranici 800 tisíc (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech během jednoho dne podlehlo komplikacím souvisejícím s nákazou koronavirem 2751 lidí. Po několika dnech výrazného poklesu tak opět v zemi za jediný den zemřelo přes dva tisíce lidí. Čísla z posledních dní přitom odborníci i politici považovali za známku zlepšující se situace. 

Polovina soukromých zaměstnanců ve Francii nemá práci

Ve Francii je přechodně bez práce přes deset milionů zaměstnanců soukromého sektoru, což je více než polovina pracovníků tohoto sektoru. Mzdu jim teď vyplácí stát. Rozhlasové stanici BFM to řekla ministryně práce Muriel Pénicaudová, když vysvětlovala, kolik lidí se přihlásilo do programu francouzské vlády na pomoc firmám zasaženým opatřeními na omezení šíření koronaviru. Do programu se podle ní přihlásilo šest soukromých zaměstnavatelů z deseti, což je zhruba 820 tisíc firem.

V zemi se rozhodnutím vlády zastavily celé sektory. V pohostinství, kam patří restaurace a hotely, se přechodná nezaměstnanost vyšplhala na 90 procent. Ve stavebnictví pak dokonce na 93 procent.

Francie, kde žije asi 67 milionů lidí, se v pondělí stala čtvrtou zemí, kde oficiální bilance epidemie překonala hranici 20 tisíc mrtvých. V zemi jsou už déle než měsíc zavřené školy, restaurace i část obchodů a od 17. března platí na celém území omezení pohybu. Karanténní režim se začne uvolňovat nejdříve 11. května.

Pouliční malba v Chicagu
Zdroj: Shannon Stapleton/Reuters

Financial Times: V Británii kvůli koronaviru zemřelo 41 tisíc lidí

Nemocnice v Británii za den nahlásily úmrtí dalších 763 pacientů. I po měsíci platnosti omezení pohybu obyvatel zde poměrně rychle přibývá známých případů nákazy, kterých už je 133 495. Podle analýzy, kterou zveřejnil list Financial Times, zemřelo ve Velké Británii v souvislosti s nemocí COVID-19 přes 41 tisíc lidí. Oficiální středeční statistika britského ministerstva zdravotnictví přitom hovoří o 18 100 mrtvých.

Zatímco vládní čísla zahrnují jen lidi s pozitivními testy na SARS-CoV-2, kteří zemřeli v nemocnicích, analýza zveřejněná deníkem počítá i s oběťmi mimo ně, tedy především v domovech seniorů, pečovatelských domech a domácnostech.

Analýza listu Financial Times je založená na datech, která britský statistický úřad (ONS) zveřejnil v úterý. Podle nich zemřelo v Anglii a Walesu od pátku 3. do pátku 10. dubna celkem o 8000 lidí více, než je v toto období roku běžné. Podobný trend lze podle britských statistiků vysledovat i ve Skotsku a Severním Irsku.

Podle zástupce ONS Nicka Stripea jsou aktuální data bezprecedentní, zvlášť vzhledem k tomu, že počasí bylo v daném týdnu slunečné a teplé.

Prodejce ovoce a zeleniny v Birminghamu čeká na zákazníky
Zdroj: Reuters/Carl Recine

V Německu budou testovat očkovací látku

V Německu druhým dnem po sobě roste počet nových případů nákazy koronavirem, za úterý se bilance zvýšila o 2237 infikovaných. V pondělí přitom zaznamenal Institut Roberta Kocha 1785 nových případů nákazy. Výrazně se zvýšil také počet lidí, kteří komplikacím souvisejícím s nemocí COVID-19 podlehli –⁠ nově jich je 281, skoro o stovku více než za pondělí. Již pondělní údaj byl přitom ve srovnání s nedělí podstatně větší.

Doposud byl v Německu koronavirus prokázán u 145 694 lidí, z nichž 4879 zemřelo.

Aby se šíření koronaviru zpomalilo, zavádí většina spolkových zemí povinnost nosit roušku nebo jinou ochranu nosu a úst ve veřejné dopravě a v obchodech. S podobným krokem nyní počítá i Dolní Sasko a Braniborsko, uvažuje o něm také nejlidnatější Severní Porýní-Vestfálsko.

Německé úřady mezitím udělily první povolení k testování možné očkovací látky proti infekci. Získala ho v Mohuči sídlící firma Biontech, která bude v první fázi látku testovat na 200 zdravých dobrovolnících.

V Německu v pondělí otevřela většina obchodů. Autosalony, prodejny kol i knihkupectví fungují bez omezení, ty ostatní jen do 800 metrů čtverečních. Všude je ale třeba zajistit odstup zákazníků. Za zvláštních opatření spustila jednu ze svých továren automobilka Daimler, Volkswagen bude následovat už ve čtvrtek ve dvou závodech. Nyní testuje nový bezpečný provoz.

Muž s ochrannou maskou v Německu
Zdroj: Thilo Schmuelgen/Reuters

V Itálii zemřelo za den 437 nakažených koronavirem, je to o stovku méně, než byl denní nárůst v úterý. Celkem se v Itálii dosud potvrdilo 187 327 případů nákazy koronavirem, z toho 25 085 lidí zemřelo a 54 543 se uzdravilo.

Ve Španělsku počet mrtvých s COVID-19 za den po nedávném poklesu druhým dnem opět roste. Za 24 hodin vzrostl o 435 na nynějších 21 717. V úterý země evidovala 430 nových obětí, v pondělí 399. Nakažených hlásí Španělsko – v tomto směru druhá nejpostiženější země světa – 208 389.

Na Slovensku otevírají malé obchody či tržiště (zdroj: ČT24)

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že uvolňování karanténních opatření bude pozvolné, aby byla zajištěna bezpečnost, a začne v druhé polovině května. Stav nouze byl prodloužen do 9. května. Španělé jsou prakticky uvězněni ve svých domovech od 14. března. Ven mohou vycházet jen v nutných případech a zakázány jsou například i procházky, kromě venčení psů. Už od této neděle budou moci na krátké procházky vyrazit v doprovodu rodiče děti do 14 let. 

Také Rumunsko začne uvolňovat omezení přijatá v souvislosti s epidemií koronaviru, a to po etapách od 15. května. Lidé i poté budou muset nosit roušky v uzavřených prostorech a veřejné dopravě. 

Úřady bezmála dvacetimilionového Rumunska dosud zaznamenaly 9710 případů nákazy koronavirem, na 508 lidí s nemocí COVID-19 zemřelo.

Rozvolňování opatření v Evropě (zdroj: ČT24)

Slovensko spustilo první fázi uvolnění restrikcí. Ožilo například tržiště v centru Bratislavy. Nabídka je stále ještě omezená, zákazníků kolem poledne ale přicházejí desítky. I na tržišti přitom platí přísnější hygiena. Při příchodu si lidé musejí dezinfikovat ruce, musejí dodržovat povinné dvoumetrové odstupy a v řadě mezi stánky je povolené procházet jen jedním směrem.

„Na Slovensku se otevřely i některá venkovní sportoviště a menší obchody. Třeba oblečení si ale zákazníci nesmějí zkoušet. Další uvolňování přijde nejdřív za dva týdny – podle vývoje počtu nakažených,“ uvedl zpravodaj České televize na Slovensku Petr Obrovský.

Na druhou stranu Švédsko šlo od začátku zcela odlišnou cestou. Obchody i restaurace fungují dál, omezení je minimum a i ta mají závěrečný termín. Už 14. června čeká zemi start fotbalové ligy, nejspíš i s fanoušky na tribunách. Trénovat ostatně mohou týmy po celou dobu bez omezení.

V Polsku jezdí „dentobusy“

V Polsku funguje už 16 mobilních zubařských ordinací, které jsou určeny výhradně pacientům nakaženým koronavirem. Podle televize TVN 24 je možné si v nich nejen nechat opravit zuby, ale také rychle pořídit třeba rentgenový snímek. Pojízdné ordinace původně vznikly kvůli cestám za pacienty na odlehlém venkově, ale s propuknutím pandemie se jejich role změnila. 

V Polsku, které má téměř 38 milionů obyvatel, je podle ministerstva zdravotnictví evidováno 10 034 případů nákazy, více než čtyři sta lidí zemřelo.

Zpravodaj České televize ve Varšavě Lukáš Mathé uvedl, že v Polsku mohly obchody mimo nákupní centra zůstat otevřené – postupně ale musely zpřísňovat hygienická opatření. „Kvůli nedostatku zákazníků jich přitom část zavřela dobrovolně. Naopak služby – třeba kosmetické salóny nebo kadeřnictví nefungují od začátku epidemie. Kdy se to změní, nevědí – zdejší vláda sice zveřejnila plán na rušení zákazů, žádné časové termíny ale neuvedla,“ dodal.

Ve čtyřikrát menším Maďarsku zaregistrovali nakažených 2168, z nichž 225 zemřelo.

Zvýšil se také přírůstek úmrtí spojovaných s koronavirem v Rusku či ve Francii. V Rusku v úterý denní přírůstek nakažených klesl, úřady hlásí 5232 nových pacientů. Celkový počet infikovaných se přiblížil hranici 58 tisíc, mrtvých v souvislosti s COVID-19 je 513. Zvýšil se ale přírůstek lidí, kteří se vyléčili. Zatímco během pondělí uzdravených přibylo 427, v úterý jich bylo 547, a celkem je jich tak aktuálně registrováno 4420. 

Ve francouzských nemocnicích a domovech důchodců za posledních 24 hodin zemřelo s nákazou koronavirem dalších 544 lidí, což je více než v úterý, kdy úřady hlásily 531 obětí. Celkem již ve Francii zemřelo 21 340 nemocných. Nákaza se tam od začátku epidemie potvrdila u 159 313 lidí.

Mezi posádkou italské lodě v Japonsku se šíří nákaza

Japonsko ohlásilo ohnisko nákazy na italské výletní lodi zakotvené kvůli opravám v prefektuře Nagasaki. Podle agentury Reuters se virus prokázal u 34 členů posádky plavidla Costa Atlantica. Na palubě je jenom posádka čítající 623 lidí.

Loď byla koncem února dopravena do doků v Nagasaki, protože kvůli epidemii koronaviru padl původní plán na její opravu v Číně.

Mluvčí vlády Jošihide Suga sdělil, že ministerstvo zdravotnictví spolupracuje s italskou vládou a vyslalo na loď odborníky. Přesto panují obavy z přenosu koronaviru na místní občany, protože podle některých zpráv část posádky nedodržela instrukce zdržovat se výhradně ve vymezeném prostoru, kde se loď opravuje. Zákaz opustit terminál byl vydán 14. března, avšak někteří členové posádky z místa odešli. Mířili do nemocnice, jiní na letiště, aby odcestovali domů, protože jim skončil kontrakt.

Čína je druhý den po sobě bez obětí

Pevninská Čína v úterý zaznamenala 30 nových případů nákazy koronavirem, což je takřka o dvacet více než o den dříve. Stejně jako v pondělí, tak ani v úterý není evidováno žádné úmrtí na komplikace související s nemocí COVID-19.

Z nově hlášených případů infekce připadá 23 na nákazu, kterou lidé do Číny zavlekli ze zahraničí. V pondělí byla importovaná nákaza potvrzena u čtyř lidí.

Kongresové centrum ve Wu-chanu, které bylo využíváno jako nemocnice pro pacienty s koronavirem
Zdroj: Reuters/Aly Song

Čína dále zaznamenala koronavirus u 42 lidí, kteří nevykazují symptomy nemoci COVID-19, tyto osoby ale do svých statistik nezahrnuje. Podle údajů čínských úřadů se dosud v nakazilo koronavirem 82 788 lidí, z nichž 4632 zemřelo.

78 případů nákazy má souvislost s jediným seniorem

Desetimilionové město Charbin, které je střediskem provincie Chej-lung-ťiang, ohlásilo přísnější ochranná opatření. Do města nově nesmí nikdo, kdo tam nemá bydliště. Ti, kteří tam přijeli z jiných částí Číny nebo z míst s vysokým výskytem koronaviru, musí do izolace. Provincie chce podle médií najít osoby, které přicestovaly z Ruska, s nímž provincie sdílí hranici.

Mnoho případů v Charbinu se soustřeďuje kolem 87letého muže. Od 2. dubna pobýval ve dvou nemocnicích a hospitalizován byl čtyři dny po návštěvě u syna, kde byli i synovi přátelé. U dvou z nich se později prokázala nákaza. Do úterka se u lidí, s nimiž byl starý muž v kontaktu, nákaza potvrdila v 78 případech. Jde hlavně o příbuzné, nemocniční pacienty, jejich rodiny i lékaře a ošetřovatelky, tvrdí zástupci místního zdravotnictví. 

V Íránu za minulých 24 hodin zemřelo 94 lidí s nemocí COVID-19 a přibylo téměř 1200 nově nakažených. Země tak má celkem 5391 úmrtí a skoro 86 tisíc nakažených. Patří tedy k osmi nejvíc postiženým státům světa.

Vláda přesto začala uvolňovat některé zákazy ve snaze obnovit hospodářskou aktivitu. Stále ale platí zákaz shromažďování, což zřejmě postihne věřící o nadcházejícím postním měsíci ramadánu. 

V oblasti Blízkého východu jej nedávno v počtu infikovaných překonalo Turecko. Počet nakažených koronavirem v Turecku vzrostl za uplynulý den o 3083, což je nejméně za téměř tři týdny. Nákaza se v zemi dosud potvrdila u 98 674 lidí, z toho 2376 zemřelo a 16 477 se uzdravilo. 

Výrazné zpomalení šíření nákazy naopak hlásí Rakousko. V Rakousku počet osob nakažených koronavirem stoupl za den o pouhých 0,34 procenta, což je dosud nejnižší hodnota. Za posledních 24 hodin přibylo 52 infikovaných, čímž se bilance nakažených zvýšila na 14 925. Mrtvých je 510.

Nárůst zpomaluje i ve Švýcarsku, kde dosáhl počet zemřelých s koronavirem 1217 a celkový počet pozitivních testů se zvýšil na 28 268.

Řada zemí světa se potýká s kvalitou zdravotnického materiálu. Japonci vracejí roušky, které do každé domácnosti začala dodávat vláda. Podle občanů jsou zamořené hmyzem a plísní. Indie zase vyzvala, aby se přestaly používat problematické rychlotesty z Číny.

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ve středu uvedl, že epidemie nemoci COVID-19 v západní Evropě se zdá být stabilní či na ústupu, ale nebezpečný trend nárůstu počtu případů nákazy je naopak patrný ve východní Evropě, v Africe a v Latinské Americe.

Nákaza koronavirem se podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) dosud ve světě potvrdila u více než 2,6 milionu lidí, z nichž přes 181 tisíc zemřelo.