Taliban vyzval USA, aby přestaly útočit v regionech, kde se nebojuje

Zástupci islamistického hnutí Taliban se v pátek sešli v katarské metropoli Dauhá s velitelem aliančních jednotek v Afghánistánu. S odvoláním na mluvčího Talibanu o tom informovala agentura Reuters. Vyzvali Spojené státy, aby přestaly s útoky v afghánských regionech, které nejsou bojovými oblastmi. USA, jež s Talibanem na konci února podepsaly mírovou dohodu, popřely, že by útočily na civilisty.

Podle mluvčího spojeneckých sil v Afghánistánu se generál Scott Miller setkal s představiteli Talibanu v Dauhá na základě mechanismu ustaveného v únorové mírové dohodě. „Setkání se týkalo nezbytného omezení násilí,“ uvedl.

Mluvčí Talibanu Suhajl Šahín řekl, že se jednalo o tom, jak zamezit nočním útokům v oblastech mimo bojové zóny. Islamisté zároveň zveřejnili video, které podle nich ukazuje následky amerického náletu na dům s civilisty v provincii Badachšán na severovýchodě Afghánistánu. Podle agentury AP se k tomuto útoku přihlásila ústřední afghánská vláda v Kábulu. Podle jejího prohlášení zahynulo při náletu 27 povstalců.

Taliban vládl v Afghánistánu do roku 2001, kdy jej svrhla mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. USA s hnutím v únoru podepsaly dohodu, která předpokládá stažení amerických a spojeneckých vojáků z Afghánistánu do 14 měsíců. Taliban se zároveň zavázal, že z afghánského území nedovolí svým členům ani členům jiných organizací útočit na USA a jejich spojence.

Dohoda také předpokládala, že Taliban začne do deseti dnů vyjednávat s afghánskou vládou. Tento termín splněn nebyl. Na výměně vězňů s hnutím se afghánská vláda domluvila až minulý týden při prvním přímém vyjednávání po 18 letech. Od té doby propustil Kábul dvě stě vězňů. Pokračování procesu ale hatí nové spory.