Za poškození válečných pomníků až pět let vězení. Ruský zákon má platit i v zahraničí

Rusko bude trestat až pětiletým vězením ničení nebo poškozování hrobů a památníků ruským válečným obětem, a to na svém území i v zahraničí. Zákon podle zprávy agentury TASS podepsal prezident Vladimir Putin. Trest vězení a pokutu až pět milionů rublů budou ukládat ruské soudy.

S nejvyšším, tedy pětiletým trestem nový zákon počítá pro osoby, které poškozují nebo ničí památníky ruským obětem druhé světové války. Zákon schválila koncem března dolní komora ruského parlamentu a počátkem dubna také Rada federace. Ta v Rusku plní plní roli Senátu.

Země je tradičně velmi citlivá na udržování pomníků ruských vojáků, kteří padli ve světových válkách a jiných konfliktech, zejména v boji s hitlerovským Německem v letech 1941-45. Důrazné protesty v poslední době Moskva adresuje zejména do Polska a do pobaltských zemí.

Spor o sochu maršála Koněva

O udržování hrobů a památníků sovětských vojáků v České republice ruské úřady většinou hovoří s uznáním. Kritiku si ovšem vyžádalo nedávné odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva na Praze 6. V reakci na krok radnice extremisté zaútočili na českou ambasádu v Moskvě. Zda se na iniciátory odstranění sochy vztahuje i nový ruský zákon, není z úřední zprávy jasné.

České ministerstvo zahraničí si zase opakovaně, a většinou bezvýsledně, stěžuje na zanedbávání hrobů československých legionářů bojujících v Rusku na sklonku první světové války. Na řadě míst jsou hroby nebo památníky „běločechů“, jak je místní lidé hanlivě nazývají, považovány za útok na památku padlých bolševiků.