Země EU převezmou děti z Řecka. Komise zároveň zaplatí návrat tisíců migrantů domů

Evropská komise chce finančně podpořit návrat pěti tisíc běženců z řeckých ostrovů do jejich zemí. Již příští týden by se vedle toho mohl rozběhnout systém dobrovolného převzetí dětských uprchlíků, k němuž se hlásí devět států. Po jednání ministrů vnitra zemí Evropské unie to řekla eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

Ministři se sešli v Bruselu den poté, co komisařka jednala v Řecku o přetížení tamních uprchlických táborů. Podle Johanssonové nabídne Komise 2000 eur (přes 51 tisíc korun) jako příspěvek na návrat do země lidem, kteří se rozhodnou odejít z řeckých ostrovů. Tato nabídka platí pro nejvýše pět tisíc lidí, kteří na ostrovy přišli před začátkem letošního roku.

„Je to příležitost snížit tlak na přetížené ostrovy,“ zdůvodnila nezvyklý krok Johanssonová. Nabídka bude podle ní platit měsíc.

V táborech na řeckých ostrovech žije podle odhadů nevládních organizací dlouhodobě přes 40 tisíc lidí, ačkoli jejich kapacita měla původně být několikanásobně menší. Více než čtvrtina z nich jsou děti.

K dalšímu zlepšení situace by mohlo podle komisařky pomoci také přerozdělení nejméně šestnácti set dětí, které chce převzít devítka členských zemí. Podstatná část by měla zamířit do Německa. Celkový počet je podle ní pouze orientační, protože některé státy zatím o konkrétních číslech nemluvily.

„Doufám, že první z nich bude přemístěn už příští týden,“ prohlásila komisařka. Podle ní však musí být nejprve dořešeny požadavky jednotlivých zemí týkající se věku dětí.

Spor s Tureckem

Situace v Řecku se dostala do centra pozornosti unijních států poté, co Turecko v únoru přestalo plnit migrační dohodu z roku 2016 a nasměrovalo k řecké hranici tisíce běženců. Země EU od té doby vyzývají Ankaru, aby se k dohodě vrátila, ta to však odmítá a požaduje větší finanční kompenzaci.

Většina unijních států včetně Česka se nechce do žádného systému přebírání uprchlíků zapojit a tvrdí, že by Unie neměla ustupovat tureckému tlaku a dopustit opakování migrační vlny z roku 2015.