U Štrasburku vykolejil vlak TGV. Nejméně dvacet lidí je zraněných, strojvedoucí těžce

Na severovýchodě Francie ráno sjela z kolejí lokomotiva vysokorychlostní soupravy TGV s více než třemi sty pasažéry. Zranění utrpěly dvě desítky lidí. Agentura AFP uvedla, že strojvedoucí byl ve velmi vážném stavu letecky transportován do nemocnice. První poznatky naznačují, že příčinou nehody byl sesuv půdy u trati.

Vlak směřoval ze Štrasburku do Paříže a vykolejil 07:45 SEČ u alsaské obce Ingenheim. Národní železniční společnost SNCF nejdříve pouze konstatovala, že „lokomotiva TGV vyjela z kolejí“, a bez dalších podrobností informovala o zraněních vlakvedoucího.

Podle „prvotní bilance“ místních úřadů však nehoda způsobila jedné osobě velmi těžká zranění, zatímco dalších dvacet lidí bylo v „poměrně vážném“ stavu. SNCF následně sdělila, že strojvedoucí byl z místa evakuován vrtulníkem.

Jedna z cestujících popsala rádiu France Bleu Alsace „náhlý velmi silný otřes“ a „nárazy do oken“ při vykolejení vlaku. „Vlak zabrzdil a dostal se mimo koleje, neotočil se na bok, ale naklonil se,“ vylíčila. Podle fotografií z místa nehody byla poškozena především lokomotiva.

„Podle prvních zjištění stojí za havárií sesun půdy na trať, avšak vyšetřování musí ještě tuto hypotézu potvrdit,“ píše na svém webu televize BFM TV. SNCF na Twitteru zveřejnila snímek, který údajně ukazuje „významný sesuv“ svahu vedle železničního koridoru spojujícího Štrasburk s francouzskou metropolí.

Na trase byl v 07:50 přerušen provoz, podle prohlášení dopravce jsou ale spoje pouze přesměrovávány, nikoli rušeny.