Asad chce, aby válčící Syřané v dubnu zvolili parlament. Opozice mluví o frašce

V Sýrii se 13. dubna uskuteční parlamentní volby. Podle agentury AFP to oznámil syrský prezident Bašár Asad. Syrská opozice předem označila hlasování za frašku. V posledních volbách před čtyřmi lety získala Asadova strana Baas většinu z 250 křesel. OSN výsledek odmítla uznat.

Parlamentní volby se v Sýrii podle ústavy mají konat každé čtyři roky. V roce 2012 vláda poprvé umožnila kandidovat lidem z jiných stran, než je Baas, která zůstává u moci od roku 1963. Řada západních zemí ale výsledek hlasování považuje za nelegitimní s odkazem na neférové podmínky soutěže.

Téměř devět let od začátku syrského konfliktu vláda v Damašku obnovila kontrolu nad téměř sedmdesáti procenty syrského území. Několik regionů se však Asadovi stále dobýt nepodařilo. Patří mezi ně hlavně provincie Idlib na severozápadě země. Syrský režim tam s pomocí Ruska vede ofenzivu proti džihádistům a také rebelům podporovaným Tureckem.

Syrská armáda v pondělí znovu dobyla strategické město Sarákib, které leží na dálnici z Damašku do Aleppa, a propojuje ho s dalšími městy ovládanými režimem. V minulých měsících Sarákib střídavě držely jednotlivé strany konfliktu.

Kvůli intenzivním bojům v Idlibu opustil své domovy necelý milion lidí. Turecko, které už hostí asi tři miliony syrských běženců, tvrdí, že mu Unie dostatečně nepomáhá, a tak se v minulých dnech rozhodlo otevřít hranice do Evropy.

Ankara v současné době kontroluje široký pás syrského území u hranice s Tureckem v severovýchodní Sýrii, zatímco kurdské milice, které měly během konfliktu podporu USA, stále ovládají část území na východě, kde jsou naleziště ropy.