V Jižní Koreji přibyly tři stovky nemocných koronavirem, první případ nákazy má Brazílie

Jižní Korea ohlásila 284 nových případů nákazy koronavirem. Celkem se v této asijské zemi nakazilo již 1261 lidí, onemocnění COVID-19, které koronavirus způsobuje, podlehlo jedenáct z nich. Na japonském ostrově Hokkaido úřady vyzvaly k dočasnému uzavření veřejných škol poté, co zde bylo potvrzeno už 35 případů nákazy. Dva první případy onemocnění koronavirem potvrdil Pákistán a první hlásí i v Brazílii. Infekce se tak rozšířila na všechny kontinenty kromě Antarktidy.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Mnoho z nakažených osob je v Jižní Koreji stále spojováno s jedním kostelem ve městě Tegu, mezi členy tamějšího náboženského hnutí infekci zřejmě roznesla jednašedesátiletá žena. Úřady proto nyní prověří všech zhruba 200 tisíc příslušníků tohoto hnutí.

Druhým ohniskem nákazy je nemocnice v téže provincii Kjongsang pukdo. Několik případů ohlásila i další města, mezi nimi i hlavní město Soul a přímořské město Pusan na jihu země.

Mezi pozitivně testované přibyl také americký voják. Třiadvacetiletý muž, který slouží na základně Camp Carroll poblíž Tegu, je nyní v karanténě mimo základnu. Na osmnáct případů nákazy novým koronavirem se podle AP již vyskytlo také v jihokorejské armádě.

Čínské úřady ve středu podle státní televize CCTV umístily do karantény 94 pasažérů letadla ze Soulu do Nankingu. Učinily tak poté, co tři z cestujících vykazovali příznaky horečky. Žádný z čínských turistů, které zachvátily vysoké teploty, neměl jakékoliv vazby na čínskou provincii Chu-pej či město Wu-chan, odkud se nákaza koncem loňského roku začala šířit.

Na severu Japonska se zavírají školy

Důvodem k uzavření vzdělávacích institucí na Hokkaidu je skutečnost, že mezi nakaženými na severním japonském ostrově je množství studentů, učitelů a také řidič školního autobusu. Všech 1600 veřejných základních a část středních škol bude mimo provoz od čtvrtka.

K úterku bylo v Japonsku zaznamenáno 862 případů nákazy novým koronavirem, započítá-li se 691 nakažených z výletní lodi Diamond Princess, kterou úřady vzaly do karantény.

Cedule s odpočtem do začátku letních olympijských her
Zdroj: ČTK/ČTK/imago stock&people/Du Xiaoyi via www.imago-images.de

Tokio před olympijskými hrami ruší sportovní akce

Postup Japonska v případě nákazy na lodi podrobně sleduje celý svět kvůli blížícím se letním olympijským hrám, které 24. července začnou v Tokiu. Kvůli epidemii už pořadatelé odložili školení zhruba 80 tisíc dobrovolníků, podle člena Mezinárodního olympijského výboru mají však Japonci ještě tři měsíce čas, než bude potřeba zaujmout definitivní stanovisko a konání soutěží potvrdit, nebo zrušit.

Japonská vláda ve středu zároveň vyzvala ke zrušení všech větších kulturních a sportovních akcí. Zákaz by měl trvat dva týdny. Podle agentury Reuters tak kabinet učinil v obavách, že olympijské hry budou muset být kvůli koronaviru zrušeny.

„S ohledem na to, že příští týden či dva budou krajně důležité pro zastavení šíření infekce, vláda považuje riziko přenosu (nákazy) na sportovních a kulturních akcích či velkých shromážděních lidí za velmi vysoké,“ řekl premiér Šinzó Abe.

Další tři případy onemocnění COVID-19, které nový koronavirus způsobuje, ve středu oznámilo Thajsko. Celkový počet nakažených tím vystoupal na čtyřicet. Podle thajského ministerstva zdravotnictví se dva z nově nakažených vrátili z dovolené na Hokkaidu a onemocněním nakazili třetího.

První případ v Brazílii

Koronavirus se potvrdil rovněž v Brazílii, čímž se poprvé dostal do Jižní Ameriky. Pacientem je 61letý muž, který pobýval na severu Itálie. Nyní je v domácí karanténě a místní úřady se snaží sehnat více než dvě stě spolucestujících z letadla, kterým nakažený do Brazílie přiletěl. 

„Samozřejmě nám to dělá starosti,“ řekl ještě před potvrzením nákazy zpravodajského serveru G1 brazilský ministr zdravotnictví Luiz Henrique Mandetta. Mnohamilionová metropole Sao Paulo je největším městem v zemi.

Zdravotníci v nemocnici v čínském Wu-chanu si oblékají ochranné obleky
Zdroj: Reuters

V Íránu zemřelo 19 lidí

Írán ve středu ohlásil 44 dalších případů nákazy novým koronavirem, v zemi na nemoc COVID-19 zemřelo podle státní televize 19 lidí. Celkový počet nakažených stoupl na 139. Írán tak zůstává zemí s nejvyšším počtem mrtvých mimo Čínu.

Místní sdělovací prostředky tvrdí, že země činí náležitá opatření, aby šíření viru zabránila. Školy a univerzity jsou uzavřeny ve 14 provinciích, a to i v těch, kde žádný případ nákazy není. Teheránské metro se podle nich každodenně dezinfikuje.

Tisk zdůrazňuje, že počtem nakažených se Írán zdaleka nepřibližuje Itálii, z níž se už nákaza přelila do jiných evropských zemí, a přesto nikdo Itálii neoznačuje za globální ohrožení a nezavírá hranice s ní. Tisk ale přiznává, že Írán má na počet nakažených vysokou úmrtnost.

Prezident Hasan Rouhání obvinil USA, že situaci kolem koronaviru zneužívají k politickým účelům a vyvolávají strach. Podle Rouháního nelze dovolit, aby se z koronaviru stala „zbraň nepřátel“, jež znemožní Íránu obchodovat.

Země sousedící s Íránem ve snaze ochránit se před šířením nákazy uzavřely hranice, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Omán přerušily civilní lety do Íránu. Rusko zařadilo Írán mezi země, kam ruští občané nemají cestovat, dokud se situace nestabilizuje. Kazachstán hodlá zastavit lety do Íránu 1. března.

V Rakousku zemřela italská turistka, prověřuje se podezření na koronavirus (zdroj: ČT24)