Fronty, bitky i krádež stovek rolí. Hongkong se bojí koronaviru, lidé hromadně skupují toaletní papír

Epidemie koronaviru má bizarní dopady v Hongkongu, kde se lidé snaží předzásobit toaletním papírem a regály místy zejí prázdnotou. Policie tento týden zadržela dva muže podezřelé z loupežného přepadení řidiče dodávky, který převážel stovky rolí. Třetí muž je na útěku, ale kořist se úřadům podařilo nalézt, uvedla agentura AFP.

V Hongkongu je už několik dnů obtížné zakoupit si toaletní papír, i když místní vláda stále tvrdí, že epidemie zásobování neovlivnila. 

Paniku vyvolala začátkem února zpráva místních úřadů o uzavření některých hraničních přechodů s pevninskou Čínou. To odstartovalo spekulace, že dojde k přerušení zásobování. „Viděli jsme bitky o toaletní papír,“ popsala situaci už začátkem měsíce zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

A došlo i na první větší incident. V pondělí ráno byl řidič kamionu okraden třemi muži před supermarketem v jedné ze čtvrtí města, kde historicky operují mafie, zvané triády. „Dodavateli hrozili tři muži vyzbrojení noži, kteří ukradli balíčky toaletního papíru za více než tisíc hongkongských dolarů (asi tři tisíce korun),“ sdělil policejní mluvčí.

Televizní stanice Now TV ukázala i záběry policejního vyšetřovatele u několika palet s toaletním papírem před supermarketem. Jedna z nich byla z poloviny prázdná.

„Ukradl bych spíše roušky na obličej než toaletní papír,“ vtipkoval jeden z obyvatel Hongkongu. Ve velkoměstě, v němž bylo dosud zjištěno na šedesát případů nákazy koronavirem, v současné době chybějí roušky, které by měli používat nakažení, aby infekci nešířili. Ostatním před ní mohou pomoci jen speciální respirátory.

Dlouhé fronty i před otvírací dobou

Vzhledem k tomu, že supermarkety nejsou s to dost rychle doplňovat zásoby nedostatkového zboží, ještě před otevřením před obchody vznikají dlouhé fronty zákazníků. A sotva doplněné police se po otevření vmžiku vyprázdní.

Spotřebitelé se stejným způsobem vrhají i na rýži, těstoviny, na čisticí prostředky či alkohol. Místní úřady nicméně tvrdí, že dodávky potravin a výrobků pro domácnost zůstávají konstantní.

Také řetězec supermarketů Wellcome označil pondělní loupež za nesmyslný čin a ujistil, že má dostatečnou zásobu toaletního papíru. „Dočasný nedostatek byl způsoben náhlým a neobvyklým nárůstem poptávky,“ dodal. Podle CNN řetězec musel zavést limity – kupující si nově může odnést jen dva balíky toaletního papíru.

Panika urychlila zdražování

Krize kolem toaletního papíru vyvolala v Hongkongu vlnu emocí. Po zveřejnění záběrů, jak lidé hromadně skupují balíčky v supermarketech, mnozí kritizují obyvatele, že zbytečně vytvářejí chaos a zmatek.

Kupříkladu zástupce rady spotřebitelů v Hongkongu řekl televizi RTHK, že nákupní horečka už způsobila ukončení slevových akcí a zvýšení cen toaletního papíru.

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo již 1868 lidí. Nakažených je přes dvaasedmdesát tisíc, informovala s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters.

Koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky, tedy horečku, kašel a problémy s dýcháním. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Podle nově zveřejněné studie nemoc zabíjí hlavně starší lidi.