Počet obětí koronaviru šplhá ke dvěma tisícům. Nakažení jsou i Američané evakuovaní z lodi v Japonsku

Zpravodajka ČT Šámalová: Omezením pohybu ve městech Čína poskytla světu čas se připravit (zdroj: ČT24)

Úřady v pevninské Číně hlásí za neděli 105 nových obětí koronaviru – celkem tam na nákazu zemřelo nejméně 1770 lidí. Nových případů infekce zdravotníci registrují přes dva tisíce – koronavirus tak potvrdili u více než sedmdesáti tisíc lidí. USA již evakuovaly skoro čtyři sta Američanů, kteří byli v karanténě na lodi Diamond Princess u japonské Jokohamy. U čtrnácti Američanů se prokázala nákaza koronavirem, píše agentura AFP.

Většina nových nedělních úmrtí byla hlášena z centrální čínské provincie Chu-pej, která je epicentrem nákazy. V neděli tam zemřelo 100 lidí a 1933 jich bylo nově nakaženo.

Představitelé provincie už oznámili přísnější opatření, která mají zabránit šíření viru. Města by měla nově zablokovat veškeré silnice, aby zabránila pohybu všech soukromých vozidel.

„Platí zákaz vycházení, rodiny dostávají propustky, ven smí jeden člověk zhruba jednou za tři dny, aby obstaral důležité nákupy. Lidem se doporučuje, aby se k nikomu nepřibližovali na těsnější vzdálenost než 1,5 metru. Jsou zakázány společenské hry, je omezena doprava – na silnice smějí jen sanitky, policejní vozy, ale žádná soukromá vozidla,“ popsala situaci zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Humanitární pomoc z Česka

Česká vláda odsouhlasila návrh prezidenta Miloše Zemana z minulého týdne a vyšle do Číny armádní speciál s humanitární pomocí od měst, krajů, firem či Hradu. Přesný termín odletu zatím není určen. „Pomoc je skutečně potřeba, a to rychle, situace je složitá a týká se to nejen provincie Chu-pej, ale i těch menších, které zápasí o zajištění dodávek zdravotnického materiálu,“ uvedla Šámalová.

Mimo pevninskou Čínu bylo zatím hlášeno pět úmrtí – v Japonsku, Hongkongu, na Filipínách, ve Francii a v neděli přibyl první mrtvý na Tchaj-wanu. Největším ohniskem mimo Čínu je výletní loď Diamond Princess. Nakažených je už přes 454 a jejich počet rychle roste.

Evakuace lidí ze zamořené lodi v Japonsku

Americká vláda poslala o víkendu do Japonska dvě letadla, jež převzala stovky Američanů. Při testech cestou do připravených letadel se u 14 z nich prokázal koronavirus, ačkoliv zatím nevykazovali symptomy nákazy.

Události ČT: Na japonské lodi přibylo nakažených, evakuaci svých občanů plánují další země (zdroj: ČT24)

Úřady se je přesto rozhodly pustit do letadla, a to odděleně od ostatních cestujících. Po příletu čeká všechny navrátivší 14denní pobyt v karanténě na vojenských základnách v Kalifornii a v Texasu.

Více než dvě stě svých občanů chce z plavidla evakuovat rovněž Austrálie. Ta slíbila dostat z lodi rovněž nespecifikovaný počet Novozélanďanů. Stejné plány mají i další země včetně Kanady, Itálie nebo Jižní Koreje.

Koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky, tedy horečku, kašel a problémy s dýcháním. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. 

Lékaři podle Šámalové zjistili, že řadě pacientů se během druhého až třetího týdne nemoci náhle velmi zhorší příznaky. „Lidem pak kolabují srdce, plíce, musejí dýchat přes přístroje,“ upozornila zpravodajka.