Koronavirus nemáme, chlubí se KLDR. Podle expertů lže, média píší o popravě muže, který opustil izolaci

V Severní Koreji údajně zastřelili obchodníka, který se vrátil z Číny a měl strávit nějaký čas v karanténě kvůli možné nákaze koronavirem. Muž místo toho vyrazil do veřejných lázní. O případu informuje jihokorejský deník Dong-a Ilbo. Totalitní stát uzavřel hranice s Čínou a nadále tvrdí, že nemá potvrzeného jediného pacienta s koronavirem. Mnozí experti to však zpochybňují, píše americký list The New York Post.

Severokorejský úředník hned po návratu z Číny skončil v izolaci. Když porušil nařízení přečkat určitý čas v karanténě, byl okamžitě zastřelen, aby se zabránilo šíření smrtelné nemoci, napsal deník Dong-a Ilbo. Severokorejský vůdce Kim Čong-un již dříve slíbil nemilosrdně postupovat vůči každému, kdo nedodrží nařízený postup v boji proti koronaviru.

O něco lépe skončil podle britského bulvárního listu Mirror pracovník severokorejské Národní bezpečnostní agentury, který zamlčel, že v nedávné době navštívil Čínu. Za to byl podle deníku „odsouzen“ k exilu na farmě, kde podstoupí nucené práce.

Některá jihokorejská média informovala o možných úmrtích na koronavirus, zástupci Světové zdravotnické organizace (WHO) působící v Pchjongjangu to ale v rozhovoru pro stanici Hlas Ameriky popřeli.

Odborníci ale Pchjongjangu příliš nedůvěřují. „Severokorejské úřady sdělily FAO, že neexistují žádné případy nového koronaviru, ale my máme podezření,“ prohlásil Bir Mandal z Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO).

Propustné hranice s Čínou jsou pro režim klíčové

Podle ředitele korejských studií z Centra pro národní zájem Harryho Kazianise není možné, aby epidemie KLDR nezasáhla. „Určitě lžou, protože nechtějí projevit slabost, aby nic neohrozilo režim. Když si uvědomíme, kolik je porézních úseků na severokorejsko-čínské hranici a jak je přežití Kimova režimu závislé na nelegálním obchodu, tak je jasné, že virus se do Severní Koreje dostal,“ řekl Fox News Kazianis.

KLDR chybí pomůcky i technika

Severokorejské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že země je na případnou epidemii připravená, i o tom ale experti pochybují. Tamní systém zdravotnictví je totiž podle humanitárních pracovníků značně zaostalý.

„Možná se jim podaří odhalit a vyléčit nižší počty, ale případná epidemie by snadno přetížila systém,“ obává se Kee Park z Harvardské zdravotnické školy, který KLDR opakovaně navštívil a který poskytl komentář listu South China Morning Post. Problém by podle něj nastal hlavně u dovozu klíčových zdravotnických potřeb a techniky.

Bývalý projektový manažer WHO v Pchjongjangu Nagi Shafik k tomu poznamenal, že severokorejské úřady budou potřebovat zejména zásoby ochranných masek, antivirotika a antibiotika.

Totalitní režim Severní Koreji některé věci jako organizaci usnadňuje, míní vedoucí Mezinárodního zdravotnického centra při nemocnici Severance v Soulu John Linton. „Problém KLDR je, že nemají zásoby a vybavení. Rukavice na jedno použití se používají víckrát, lahve od piva se používají k infuzím,“ řekl Linton americké zpravodajské stanici NPR.

Také podle jeho názoru se nemoc v zemi zřejmě šíří. „Prostřednictvím soukromých zdrojů žádají o jednorázové pláště, rukavice, které nepochybně chybí. Takže něco se děje, jinak by o to nežádali,“ podotkl Linton.

Po celém světě se novým typem koronaviru nakazilo více než 60 tisíc lidí, naprostá většina v Číně. Na 1400 lidí nákaze v zemi podlehlo. Po jednom mrtvém hlásí také Filipíny a Japonsko.

V Evropě se nákaza dosud rozšířila do Německa, Francie, Itálie, Španělska, Belgie, Británie, Švédska a Finska. Evropské úřady registrují přes čtyři desítky infikovaných. Nakažení mají příznaky podobné chřipce, hlavně horečku a respirační potíže.