Registrujte se, naléhal Petříček na Čechy žijící v Británii. Tisíce lidí mají propadlé pasy

Desítky tisíc Čechů ještě po brexitu nepožádaly v Británii o status usedlíka (zdroj: ČT24)

Ve Spojeném království žije po brexitu dle odhadů až 100 tisíc Čechů, žádost o status usedlíka jich však u britských úřadů podalo zatím jen 33 tisíc. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který v pátek navštívil Manchester, Čechy vyzval, aby se co nejdříve zaregistrovali. Tisíce lidí mají podle Petříčka propadlé pasy.

Občané sedmadvaceti zemí EU mohou o trvalý pobyt v Británii požádat až do 30. června 2021. Pokud v zemi žijí déle než pět let, měli by dostat status usedlíka. Pokud žijí v Británii kratší dobu, dostanou předběžný pobytový status, který by měli mít možnost později změnit v trvalý.

„Chtěl bych vzkázat, aby nečekali na poslední možnost, která bude v polovině příštího roku, aby neváhali již nyní oslovit konzuláty, pokud třeba potřebují nové doklady, dokumenty k té registraci,“ upozornil Petříček. „Těch lidí, kteří mají třeba propadlé pasy, je skutečně v tisících,“ zdůraznil.

Informační kampaň v plném proudu

Česká diplomacie se podle Petříčka nyní soustředí především na informování Čechů, kteří chtějí po konci přechodného období, tedy po roce 2020, zůstat v Británii. Na informační kampaň má podle Petříčka devět milionů liber (266 milionů korun) připravených i samotná Británie.

„Jsem rád, že i britské úřady si uvědomují, že je potřeba informace lidem, kteří budou zůstávat po tom přechodném období v Británii, v co možná největší míře dodat,“ řekl ministr.

Generální konzul Ivo Losman míní, že si lidé uvědomili, že si budou muset dát do pořádku své doklady. „Čili čelíme vyššímu počtu požadavků občanů na vyřízení jakýchkoli konzulárních záležitostí,“ nastínil.

Nový generální konzulát má plné ruce práce

Brexit byl jedním z důvodů, proč Česko loni v březnu v Manchesteru otevřelo generální konzulát. Týden po odchodu Británie z EU podle Losmana úřad už funguje „na plný provoz“. Poznat je to mimo jiné na tom, že ministerstvo zahraničí musí z Prahy do Manchesteru posílat posily.

Podle Petříčka se po méně než roce fungování konzulátu potvrdilo, že to mělo smysl. A to nejen kvůli brexitu. „Sever Británie zaznamenává hodně rychlý rozvoj, britská vláda chce hodně investovat do modernizace oblastí, jako je Manchester, Sheffield, Leeds… Nabízí se zde tedy i ekonomické příležitosti pro české firmy,“ zdůraznil.

Český ministr se v Manchesteru setkal i s krajany a na programu měl i setkání s těmi, kteří ve městě studují. Nezabýval se ale jen důsledky brexitu. V roce, kdy si bude svět připomínat 75. výročí konce druhé světové války, položil na jednom ze hřbitovů jižně od Manchesteru květiny u hrobu Čecha Antonína Škacha, který sloužil v řadách Královského letectva (RAF) a zahynul v roce 1944.