Spojené státy zveřejní mírový plán pro Blízký východ, oznámil Trump

Události: USA představí mírový plán pro Blízký východ (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy v úterý zveřejní mírový plán pro Blízký východ. Trump o zveřejnění koncepce hovořil poté, co v Bílém domě přijal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Izraelský předseda vlády při setkání poznamenal, že by Trumpův návrh mohl být „šancí století“.

Trump prohlásil, že projekt dává smysl pro všechny strany, a dodal, že by jej Palestinci měli přijmout, jelikož je pro ně dobrý. O obsahu nicméně blíže odmítl hovořit s tím, že bude zveřejněn v úterý v poledne (18:00 SEČ). 

Palestinci dosud odmítali s Trumpem o plánu jednat kvůli proizraelským postupům Bílého domu, kupříkladu přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Obávají se totiž, že plán zhatí šanci na vytvoření nezávislého palestinského státu zahrnujícího východní Jeruzalém, Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy.

Palestinci plán nyní nepřijmou, očekává Trump

Palestinští lídři podle agentury Reuters tvrdí, že nebyli pozváni na jednání ve Washingtonu a že žádný plán bez nich nemůže fungovat. Agentura AFP naopak s odvoláním na nejmenovaný palestinský zdroj uvedla, že předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás o plánu v uplynulých měsících odmítl s Trumpem jednat.

„Není to nic jiného než plán, jak zničit palestinskou věc,“ řekl palestinský premiér Muhammad Ištaja. Mezinárodní společenství vyzval, aby v této věci nebylo partnerem, podle něj plán totiž zpochybňuje základy mezinárodního práva a „nezcizitelná práva Palestinců“.

„Pravděpodobně ho (plán) nejprve (Palestinci) nebudou chtít přijmout,“ připustil Trump. „Myslím, že ho ale nakonec přijmou (…) je pro ně velmi dobrý. Vlastně je pro ně víc než dobrý, takže uvidíme, co se stane. Nyní bez nich neděláme dohodu, a to je v pořádku,“ poznamenal Trump. „Věříme, že je tu ale dobrá šance, že to budou chtít,“ dodal.

Trump chce podporu Netanjahua i Gantze

Po setkání s Netanjahuem měl americký prezident na programu jednání i s lídrem izraelské opozice Bennym Gantzem. Ten stojí v čele strany Modrá a bílá a bude hlavním rivalem Netanjahua v dalších předčasných parlamentních volbách 2. března. 

Na rozdíl od setkání s Netanjahuem neměla na jednání s Gantzem přístup média. Gantz nicméně později na Twitteru napsal, že Trump je přítelem Izraele a židovského lidu. Mimo to také řekl, že plán by bylo dobré ve spolupráci s dalšími státy v regionu uplatnit po březnových izraelských volbách.

Zda nejnovější jednání mezi USA a Izraelem pomohou oživit izraelsko-palestinský mírový proces, není podle Reuters vůbec jasné. Palestinci již loni v červenci odmítli americký investiční plán v hodnotě 50 miliard dolarů.

Gantz minulý týden oznámil, že již nemá výhrady proti zveřejnění amerického plánu před březnovými volbami, ačkoli dříve řekl, že by to vnímal jako zásah. Netanjahu ještě před odletem do USA ohlásil, že čeká v nejbližších hodinách zásadní historický přelom pro svoji zemi: „Během posledních tří let jsem vedl bezpočet debat s Donaldem Trumpem, velkým přítelem Izraele. I s jeho týmem jsem mluvil o našich klíčových zájmech, bezpečnosti a spravedlnosti.“ 

Nejmenovaný americký činitel Reuters sdělil, že Trump se chtěl před zveřejněním plánu ujistit, že jej podpoří Gantz i Netanjahu, což je také důvod, proč oba izraelské politiky do Washingtonu pozval. Zároveň podle stejného zdroje měl tento krok otázku depolitizovat.

Plán pro Jeruzalém

Plán, který má podle Reuters více než padesát stran, se věnuje i těm nejožehavějším otázkám izraelsko-palestinského konfliktu, jako je například Jeruzalém.

Palestinci si převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael v roce 1967 obsadil a později anektoval, nárokují jako hlavní město svého budoucího státu. Izrael naopak celý Jeruzalém označuje za své nedělitelné hlavní město.

Anexi východní části města mezinárodní společenství neuznává s tím, že její status by se měl vyřešit jednáním. Trump ale od této tradiční pozice již předloni odstoupil, když přesunul americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Mírový plán pro Blízký východ je výsledkem tříleté práce Trumpových poradců Jareda Kushnera, Aviho Berkowitze a Jasona Greenblatta, který vládu opustil loni na podzim. Bílý dům chtěl svůj návrh původně zveřejnit už loni, jelikož se ale Netanjahuovi stále nedařilo sestavit po volbách novou vládní koalici, věc odložil.