Spojené státy otevřely ambasádu v Jeruzalémě. „Velký den pro Izrael,“ uvedl Trump

Speciál ČT24 k přesunu amerického velvyslanectví do Jeruzaléma (zdroj: ČT24)

Spojené státy prohlásily své velvyslanectví v Jeruzalémě za otevřené. Na místě odpoledne začal slavnostní ceremoniál přesunu ambasády v Izraeli z Tel Avivu, na němž promluvil poradce prezidenta Donalda Trumpa a jeho zeť Jared Kushner. Přesun ambasády z Tel Avivu doprovázejí silné protesty Palestinců (za své hlavní město totiž Jeruzalém považují i oni), izraelské bezpečnostní složky v Pásmu Gazy zabily několik desítek lidí.

On-line přenos
70 let Izraele
20:29

Děkujeme za pozornost, on-line přenos končí. Další informace z regionu najdete v běžném zpravodajství.

20:19

Bílý dům odsoudil hnutí Hamas kvůli násilnostem v Gaze a zdůraznil právo Izraele na sebeobranu. Zároveň vyzval k řešení "vážných humanitárních problémů, kterým Palestinci v Gaze čelí".

19:56

Francouzský prezident Emmanuel Macron odsoudil násilí v Gaze. V následujících dnech chce mluvit se všemi klíčovými hráči v regionu.

V Jeruzalémě se otevření ambasády účastní stovky amerických a izraelských činitelů. Z USA na slavnostní akci už v neděli přiletěla početná delegace, jejímiž členy jsou kromě Kushnera jeho žena a Trumpova dcera Ivanka, ministr financí Steven Mnuchin a dvanáct členů Kongresu.

„Dnes otvírají Spojené státy ambasádu v Jeruzalémě, v Izraeli,“ prohlásil na začátku slavnostní ceremonie americký velvyslanec v Izraeli David Friedman. „Dáváme Izraeli právo, které má každý jiný národ. Právo určit si své hlavní město,“ pokračoval.

„Dnešní historická událost je důsledkem vize, odvahy a morální čistoty jednoho člověka, kterému jsme velmi a navždy vděční, prezidenta Donalda J. Trumpa,“ dodal Friedman.

Trump v poselství reprodukovaném během slavnosti uvedl, že „Spojené státy zůstávají plně oddány úkolu usnadnit dosažení trvalé mírové dohody“. USA podle prezidenta vždy budou velkým přítelem Izraele a partnerem v úsilí o svobodu a mír, který je pro USA „největší nadějí“. „Velký den pro Izrael. Gratuluji!“ vzkázal už dopoledne šéf Bílého domu do Jeruzaléma na Twitteru.

Od Palestinské samosprávy už zaznělo, že nechtějí, aby Spojené státy dále vystupovaly jako nějaký mediátor, že neberou Washington jako nestranného pozorovatele, který by měl vstupovat do jednání mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou.
David Miřejovský
zpravodaj ČT

Tabulku s označením zastupitelského úřadu odhalili na objektu ambasády Ivanka Trumpová a ministr Mnuchin. Podle izraelských médií je nová budova na okraji města provizorní, v příštích letech mají USA vybudovat nový reprezentativní areál.

Otevření ambasády dokazuje naši důvěryhodnost, míní Kushner

Kushner na ceremoniálu prohlásil, že Jeruzalém musí zůstat městem, které spojuje lidi všech vyznání. „Věříme, že obě strany (Izraeli i Palestina) mohou díky mírové smlouvě víc získat než ztratit, aby všichni mohli žít v míru a bezpečí, beze strachu a s možností uskutečnit své sny,“ řekl Kushner.

„Dřívější prezidenti (USA) nedodrželi svůj závazek o přesunu velvyslanectví, ale tento prezident slib dodržel. Protože když prezident Trump něco slíbí, dodrží to,“ prohlásil Kushner. Otevření nové ambasády podle něj světu dokázalo důvěryhodnost Ameriky.

Jared Kushner promluvil v Jeruzalémě
Zdroj: Reuters/Ronen Zvulun

Kushner v projevu neopomněl odsoudit Írán, jehož tvrdá kritika ze strany prezidenta minulý týden vyústila v oznámení, že USA vypovídají jadernou smlouvu z roku 2015. „Íránská agrese ohrožuje mnoho mírumilovných lidí v regionu i ve světě. Od Izraele po Jordánsko, od Egypta po Saúdskou Arábii se mnoho státníků snaží modernizovat své země a zlepšit život lidí. V odporu proti společným hrozbám a v prosazování společných zájmů se rodí dříve nepředstavitelé možnosti a aliance,“ konstatoval Kushner.

Premiér Benjamin Netanjahu, který se otevření ambasády zúčastnil spolu s celým izraelským vedením, přivítal slavnostní akt s nadšením. „Jaký je to slavný den!“ zvolal. Poděkoval šéfovi Bílého domu „za odvahu plnit sliby“. Svůj projev ukončil prohlášením, že Jeruzalém je „věčné, nedělitelné hlavní město Izraele“.

Většina světa má k přesunu výhrady, Česko chystá honorární konzulát

Prezident Trump přemístění ambasády oficiálně oznámil loni v prosinci, jeho příkladu chtějí podle dosavadních informací příští měsíc následovat Guatemala a Paraguay. Záměr přestěhovat své velvyslanectví oznámilo i Rumunsko.

Většina států světa je ale přesvědčena, že o statusu Jeruzaléma by mělo být rozhodnuto až po dosažení mírové dohody. K přesunu velvyslanectví má výhrady i mnoho amerických spojenců. Přípravu prohlášení Evropské unie, které by krok USA kritizovalo, ale v minulých dnech zablokovala trojice unijních zemí Česká republika, Maďarsko a Rumunsko.

Česko by podle premiéra Andreje Babiše mělo do konce května v Jeruzalémě otevřít honorární konzulát a do konce roku Český dům jako prostor pro česko-izraelskou kulturní, obchodní a mezilidskou výměnu.

Pro přesunutí ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma po vzoru USA se opakovaně vyslovil prezident Miloš Zeman. „Někteří Evropané a nejen Evropané kritizují tyto návrhy. Říkají si umírnění, já jim říkám zbabělí. Přiznávám se, že to není příliš zdvořilé, nicméně si myslím, že je to upřímné,“ prohlásil prezident.

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Izrael považuje Jeruzalém za své „věčné a nedělitelné hlavní město“, a to včetně jeho východního sektoru anektovaného po válce z roku 1967.

Pro Palestince má být východní Jeruzalém hlavním městem jejich budoucího státu, který má vzniknout na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Symbolický krok Washingtonu tak vyhrotil jejich pocit křivdy. „Přestěhování velvyslanectví USA do Jeruzaléma bude pro americkou vládu katastrofou,“ říká představitel Hamásu Ismail Radwan. 

Dokument „Izrael a Arabové“ z roku 1968 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod