Schopnost šíření koronaviru roste. První případ se objevil už 1. prosince, úřady problém tajily

Kvůli nákaze novým koronavirem už v Číně zemřelo 82 lidí, potvrzených případů je více než 2800. „Nárůst je od předchozího dne skoro čtyřicet procent,“ upozornila zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. Čína se teď podle ní snaží dohánět to, co zanedbala místní vláda především ve městě Wu-chan a v celé provincii Chu-pej. První případ koronaviru se totiž objevil už 1. prosince. Úřady celou situaci podcenily, problém se snažily ututlat a riziko marginalizovat, podotkla zpravodajka ČT.

Zdravotnická komise ráno informovala o 769 nových potvrzených případech nákazy za posledních 24 hodin. Dalších více než 30 tisíc lidí, kteří přišli do kontaktu s pravděpodobnými nakaženými, zdravotníci sledují. 

Vláda rovněž potvrdila pět případů nákazy v Hongkongu a dva případy v Macau. Nový koronavirus se rovněž objevil v Thajsku, na Tchaj-wanu, v Japonsku, v Jižní Koreji, ve Vietnamu, v Singapuru, v Malajsii, v Nepálu, v USA, ve Francii, v Kanadě a v Austrálii.

Úřady nově evidují první případ úmrtí na nákazu v mnohamilionové čínské metropoli Pekingu. Počet obětí tak stoupl na 82.  

Události: Čínské úřady kvůli koronaviru prodloužily novoroční svátky (zdroj: ČT24)

Čína zakázala skupinové zájezdy, další země evakuují své občany

Čínská vláda zakázala kvůli šíření nového koronaviru všechny skupinové zájezdy ze země. Jednotlivci nicméně stále můžou z Číny vycestovat.

Velká Británie, Španělsko a Austrálie oznámily, že se snaží pomoci svým občanům opustit čínský Wu-chan. Evakuaci mají v plánu podle dřívějších zpráv v nejbližších dnech i Spojené státy, Francie a Japonsko.

Francouzská vláda oznámila, že odveze z Wu-chanu stovky svých občanů. Francouzi, kteří budou chtít oblast opustit, mohou využít přímého letu v polovině týdne, poté budou 14 dní v karanténě, uvedla francouzská ministryně zdravotnictví. Německo informovalo, že evakuaci svých lidí z Wu-chanu zvažuje.

Britská bulvární média s odkazem na nejmenované zdroje uvedla, že Čína odlet cizinců z Wu-chanu blokuje. Deník The Sun napsal, že čínští představitelé všem zahraničním zemím sdělili, že uzavírka města nebude kvůli repatriačním letům porušena. Podle deníku Daily Mail je „souhlas Pekingu jednou z překážek“, která zatím evakuaci Britů z Wu-chanu brání.

Podle českého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jsou ve Wu-chanu také čtyři Češi. Dva tam podle něho žijí dlouhodobě a nemají zájem se vracet do České republiky. Dva čeští studenti jsou ve Wu-chanu přechodně a vrátit se chtějí. Vojtěch o víkendu řekl, že ministerstvo zahraničí teď vyjednává ohledně jejich návratu s Francií.

Ve Vietnamu byl také s podezřením na nákazu hospitalizován jeden Čech. Infekce se u něj zatím nepotvrdila, uvedla mluvčí českého ministerstva zdravotnictví.

V Pekingu bude jednat generální ředitel WHO

Schopnost šíření viru, který je infekční i v inkubační době, podle čínské národní zdravotnické komise začíná sílit. V rámci preventivních opatření začal v Číně od neděle až do odvolání platit zákaz prodeje volně žijících zvířat, jež jsou zřejmě původcem koronaviru. Do Pekingu míří na jednání s místními úřady a zdravotními experty generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Lidé se chrání a berou to velmi vážně. Používají roušky, důležitá je pečlivá hygiena rukou a používání dezinfekce s alkoholem,“ uvedla Šámalová s tím, že spolu s vyhýbáním se místům s velkou koncentrací lidí jde o nejspolehlivější způsob, jak předejít nákaze.

Čínské úřady v pondělí oznámily, že o tři dny oficiálně prodlouží volno v souvislosti s oslavami lunárního nového roku, které začaly v sobotu. Chtějí tak odradit tamní obyvatele od cestování a přispět k zastavení šíření viru. Konec novoročních svátků se má posunout z pátku na neděli, aby „se účinně snížil počet hromadných shromáždění“ a „zastavilo se šíření epidemie“, uvedl Peking ve svém prohlášení.

Čínské úřady přijaly i další opatření, například v provincii Chu-pej oznámily zastavení autobusové dopravy na linkách mezi městy i mezi provinciemi.

Vláda čínské finanční metropole Šanghaje uvedla, že v tomto městě se lidé do práce nebudou smět vrátit až do 9. února. Nařízení se týká vládních a soukromých firem s výjimkou těch, které zajišťují veřejné služby, či například farmaceutických společností.

Mongolsko pak až do 2. března uzavírá všechny školky, školy, univerzity a další vzdělávací zařízení, aby zabránilo šíření smrtícího koronaviru. Úřady rovněž uzavřely pro chodce a automobilovou dopravu všechny hraniční přechody s Čínou a zakázaly veškerá veřejná shromáždění.

Rostou dvě nové nemocnice

Ve Wu-Chanu se urychleně budují dvě nemocnice s kapacitou 1000 a 1300 lůžek. První z nich má být hotová na začátku února. Podle čínského vládního Lidového deníku už dělníci po čtyřech dnech práce dokončili první z jejích budov. Druhá nemocnice má být dostavěná o několik dní později. 

Guvernér provincie Chu-pej uvedl, že hlavním problémem je nedostatek zdravotnických zásob.

„Staví se z kontejnerů, prefabrikovaných bloků. Čínské úřady tam nahnaly desítky strojů a říká se, že velmi dobře platí dělníky, kteří tam pracují. Dostávají trojnásobek obvyklé mzdy. V posledních dnech se Číně prý podařilo zajistit 2400 nových lůžek. Během tří dnů jich slibují 5000,“ uvedla zpravodajka ČT v Asii. 

Stálý výbor politbyra, nejmocnější orgán v zemi, v sobotu zřídil speciální tým na boj proti šíření epidemie. Výbor nařídil úřadům všech úrovní, aby Wu-chanu, který je od čtvrtka prakticky uzavřený, zajistily zásobování.

Čínský prezident Si Ťin-pching, který výboru předsedal, označil situaci za „vážnou“. Čínské ministerstvo financí a národní zdravotnická komise poskytnou 60,33 miliardy jüanů (198 miliard korun) na boj proti šíření nového viru.

Wu-chan v pondělí navštívil čínský premiér Li Kche-čchiang. Na fotografiích, které zveřejnila čínská vláda, je vidět v modrém ochranném plášti a s ústy zakrytými rouškou. Čínská média uvedla, že premiér do metropole provincie Chu-pej přijel „prověřit a řídit“ úsilí místních úřadů v boji s novým koronavirem, ale také „setkat se s pacienty a zdravotnickým personálem“.

Starosta Wu-chanu na tiskové konferenci podle agentury Reuters přiznal, že reakce města na nákazu „nebyla dost dobrá“, a nabídl svou rezignaci.

CNN: Vědci zkoušejí přípravky proti HIV a AIDS

Americká stanice CNN s odkazem na prohlášení pekingské zdravotnické komise uvedla, že lékaři v Pekingu se nemocné pokoušejí léčit přípravky, které se často užívají proti HIV a AIDS. Podle ředitele amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob (NIAID) Anthonyho Fauciho dosud proti koronaviru neexistuje žádná prokázaná léčba.

Fauci uvedl, že americký Národní ústav zdraví (NIH) pracuje na vakcíně. Upozornil však, že příprava prvních klinických testů si vyžádá několik měsíců, a očkovací látka by tedy mohla být k dispozici nejdříve za rok. Optimističtější scénáře podle zpravodajky ČT ovšem hovoří o horizontu tří měsíců. Podle doktora Petera Hoteze z Baylorovy univerzity v Texasu se vývoji nové vakcíny věnují také vědci v Texasu, New Yorku a v Číně. 

Slovensko má nová podezření na koronavirus

Slovensko prověřuje další tři případy podezření na výskyt koronaviru. „Pravděpodobně ani při jiných třech případech z minulého týdne, u nichž bylo podezření na onemocnění koronavirem, toto onemocnění potvrzeno nebude,“ řekl premiér Peter Pellegrini. Slovenské úřady u jiného pacienta už o víkendu vyloučily nákazu novým typem koronaviru.

Úřady plánují na bratislavském Štefánikově letišti a na dvou hraničních přechodech s Ukrajinou cvičení na prověření připravenosti zvládnout případný příchod pacientů s podezřením na koronavirus. „Není důvod k panice u lidí, kteří v posledních týdnech nevycestovali do postižené oblasti, nesetkali se s někým, kdo byl dlouhodobě pryč, nebo nepřišli do kontaktu s lidmi, kteří navštívili země, kde koronavirus už je,“ řekl premiér.

Posádky všech letadel přilétajících na pražské ruzyňské letiště by měly podle nového nařízení informovat pasažéry o opatřeních, která byla na letišti přijata kvůli šíření koronaviru z Číny. Měly by také vytipovávat lidi se symptomy viru a k lidem s potížemi přivolat lékaře. Po zasedání kabinetu to řekl ministr zdravotnictví Vojtěch.