Muž ve stínu Putina. Medvěděv pomáhal budovat poměry v Kremlu po celé dekády

V čele ruské vlády nečekaně skončil Dmitrij Medvěděv, dlouholetý spojenec prezidenta Vladimira Putina. Dvojice si dokonce před lety vyměnila nejvyšší státní funkce, aby Putin mohl zůstat u moci. Medvěděv ale vždy zůstával ve stínu současného šéfa Kremlu. A právě na jeho hlavu mnohdy mířila kritika Rusů kvůli špatné ekonomické situaci a nepopulárním reformám.

Medvěděv se narodil v roce 1965 v dnešním Petrohradu, kde vystudoval práva a na místní univerzitě působil jako asistent a docent. Později se stal právníkem výboru pro zahraniční styky petrohradské radnice. Jeho šéfem byl Putin, absolvent práv na stejné univerzitě jako Medvěděv.

Na začátku nového tisíciletí vedl Putinovu kampaň a působil jako zástupce šéfa prezidentského úřadu. V listopadu 2003 vedení mocné instituce převzal. Dále byl  místopředsedou vlády a věnoval se citlivé sociální oblasti.

Střídání rolí

V roce 2008 si Putin vybral Medvěděva jako nástupce v křesle hlavy státu. Sám totiž podle ústavy nemohl být zvolen potřetí v řadě. Medvěděv s více než 70 procenty hlasů volby vyhrál a Putin se stal premiérem.  

V prezidentské roli musel Medvěděv řešit třeba rusko-gruzínskou válku o Jižní Osetii. Ve funkci také podepsal v roce 2010 v Praze se svým americkým protějškem Barackem Obamou smlouvu o omezení počtu strategických útočných zbraní, označovanou jako nový START.

V květnu 2012 si Medvěděv s Putinem funkce opět vyměnili: Putin byl zvolen prezidentem a Medvěděv se ocitl v čele vlády. Od roku 2012 je také Medvěděv předsedou vládní strany Jednotné Rusko a jako její šéf jednoznačně podporuje Putina, s nímž se rád ukáže na veřejnosti, třeba na lyžích nebo v posilovně, a vždy rád zopakuje, že jsou dobrými přáteli.

„Během všech těch let tu byl jen jeden nesporný vůdce. Vůdce, který spojuje nejrůznější lidi. Spojuje Rusko. Ten, kterému důvěřuje a kterého podporuje absolutní většina občanů naší země – Vladimir Vladimirovič Putin,“ prohlásil například.

Horizont ČT24: Nečekaná demise ruské vlády (zdroj: ČT24)

Medvěděvovi uškodila penzijní reforma

Již od vstupu do Kremlu je neustále srovnáván s Putinem. Ať se snažil sebevíce, většina Rusů ale za skutečného vůdce země vždy považovala Putina, v jehož stínu Medvěděv zůstával. Podle politologů byl občas dobrým „hromosvodem“ pro Rusy, kteří projevovali nespokojenost s životní úrovní, chudobou a ekonomickou situací.

Podle loňské zprávy ruského statistického úřadu musí vyjít s příjmy nižšími než životní minimum skoro 21 milionů z bezmála 147 milionů Rusů, tedy 14,3 procenta obyvatel. Pokles popularity přinesla Medvěděvovi i Putinovi také nepopulární důchodová reforma, která zvyšuje věk odchodu do důchodu.

V roce 2017 opozice Medvěděva obvinila ze zneužití úřadu a z obohacování na úkor státu. Film opozičního lídra Alexeje Navalného o premiérových vilách a jachtách, zamaskovaných pod dobročinnými fondy, na internetu viděly miliony diváků a bezmála stovku ruských měst pak zasáhla vlna protivládních protestů.

Zahraničí Medvěděva zpočátku vnímalo jako mírného liberála, který se na rozdíl od Putina nikdy nepohyboval v tajných službách. Oba politici ale podle kritiků zakonzervovali poměry v Kremlu na dlouhou dobu.

Naposledy Putin navrhl svého dlouholetého spolupracovníka do čela kabinetu v květnu 2018, když byl počtvrté inaugurován prezidentem. 

Medvěděv nyní oznámil demisi své vlády v souvislosti s Putinovým návrhem ústavních změn, které by Státní dumě, dolní komoře parlamentu, daly právo nejen schvalovat jmenování premiéra a členů vlády, ale i potvrzovat jejich nominaci. Změny v ústavě by Rusové podle prezidenta měli schválit v referendu. 

Putin Medvěděvovi nabídl novou funkci místopředsedy bezpečnostní rady státu, ve které se má věnovat bezpečnosti a obranyschopnosti země.