Ukrajinská policie obvinila několik lidí z vraždy novináře Šeremeta. Zabila ho bomba v autě

Ukrajinská policie zadržela a obvinila podezřelé z vraždy novináře Pavla Šeremeta. Toho před třemi lety v centru Kyjeva zabil výbuch bomby nastražené v autě. Zadržení podezřelých oznámil ministr vnitra Arsen Avakov. Šeremet v minulosti pracoval jako novinář také v Bělorusku a v Rusku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil naději, že se brzy podaří i odhalit objednavatele vraždy. „Možní vrazi byli zadrženi. Bohudík jsme získali velmi mnoho odpovědí. Ale je ještě jedna otázka: kdo je objednavatel. Věřím, že odpověď na tuto otázku už příště budeme znát,“ řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci podle listu Ukrajinska pravda prezident Zelenskyj.

„Policie právě zadržela a se souhlasem generální prokuratury obvinila podezřelé z účasti na vraždě Pavla Šeremeta. Je to výsledek velmi složité a úporné práce skutečných profesionálů a důležitý krok k úplnému objasnění případu,“ napsal Avakov na Twitteru a poděkoval kriminalistům. Očekává, že soud na podezřelé uvalí vazbu. O podrobnostech případu slíbil informovat později spolu s náčelníkem kriminální policie.

Mezi zadrženými je podle médií i hudebník a bývalý účastník bojů s proruskými separatisty na východě země Andrij Antonenko. „Právě mě obviňují ze Šeremetovy vraždy, přímo teď a na mém dvoře,“ napsal na sociální síti.

Náčelník kriminální policie Jevhen Koval upřesnil, že vyšetřovatelé ze spáchání zločinu podezřívají kromě Antonenka nejméně další čtyři lidi. Patří k nim zdravotní sestra jednoho výsadkového praporu Jana Dugarová, lékařka Julija Kuzmenková, jež působila mezi dobrovolníky bojujícími s proruskými separatisty na východě země, dále hudebník a rovněž dobrovolníci na východě Ukrajiny Vladyslav a Iryna Hryščenkovi. 

Avakov výsledky vyšetřování označil za „senzační a šokující“. „Veřejnost by měla pochopit rozdíl mezi vlastenectvím a zradou,“ dodal ministr v souvislosti s tím, že mezi podezřelými ze spáchání zločinu jsou i dobře známí veteráni pět let trvající války se separatisty v Donbasu, podporovaní Ruskem. 

Vyšetřovatelé podle policejního náčelníka Kovalova dospěli k závěru, že cílem jednání zločinné skupiny bylo destabilizovat situaci v zemi prostřednictvím vraždy známého člověka.

Šeremet proslul jako bojovník proti korupci

Smrt čtyřiačtyřicetiletého novináře, který proslul jako bojovník proti korupci a byl úzce spojován s prozápadním vedením Ukrajiny, se i přes přísliby politiků dlouho nedařilo objasnit.

Vozidlo, kterým jel Šeremet 20. července 2016 ráno z domova do práce, explodovalo po ujetí několika desítek metrů. Vůz patřil podle listu Ukrajinska pravda, pro který Šeremet psal, vedoucí pracovnici a majitelce deníku Oleně Prytulové, která v něm však nebyla.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že bombu nastražila Kuzmenková, které pomáhal Antonenko, uvedl dnes Koval. K tomuto závěru dospěli po analýze videozáznamů provedené soudními experty z výzkumného ústavu při ministerstvu spravedlnosti.

Seděl v běloruském vězení, byl přítelem Němcova

Původem Bělorus Šeremet patřil v 90. letech ve své vlasti k hlavním kritikům vůdce tamního režimu Alexandra Lukašenka, za což byl odsouzen; ve vězení strávil tři měsíce. Napsal také knihu o Lukašenkovi jako o posledním evropském diktátorovi.

V roce 2002 mu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) udělila cenu za psaní o porušování lidských práv v Bělorusku, včetně zmizení opozičních politiků a novinářů.

Před pronásledováním uprchl z Běloruska do Ruska, kde se stal hvězdou televizních obrazovek a získal také ruské občanství. Byl velkým přítelem ruského opozičního politika Borise Němcova. Poté, co byl Němcov v roce 2015 v Moskvě zastřelen, vedl Šeremet poslední rozloučení s tímto politikem.

Posledních pět let před svou smrtí pracoval na Ukrajině, kde podporoval reformy a tepal do korupce či oligarchů. „Ukrajinu miloval, a proto kritizoval ukrajinskou společnost. Podporoval mladé reformátory,“ napsal v den vraždy deník Ukrajinska pravda, pro který Šeremet psal.