Předvolební klání v nejbohatším britském okrsku. Ve vítězství doufají i liberální demokraté

Události: Volby v nejbohatším britském okrsku (zdroj: ČT24)

Konzervativci premiéra Borise Johnsona by podle průzkumů mohli v předčasných volbách získat nejvíc poslanců od dob „železné lady“ Margaret Thatcherové. Britové tento čtvrtek rozhodnou, jestli chtějí odejít z Evropské unie na základě Johnsonovy brexitové dohody na konci ledna, nebo je čeká další referendum. To prosazují labouristé, kterým hrozí, že neobhájí řadu poslaneckých okrsků.

Kensington je nejbohatší čtvrť nejenom v Londýně, ale v celém Spojeném království. V tamním paláci vychovává své děti princ William s vévodkyní Kate.

Většina místních přitom v referendu roce 2016 hlasovala proti odchodu Británie z Evropské unie. Mezi hlasité odpůrce brexitu patřili také zpěvák Elton John nebo fotbalista David Beckham, kteří mají v Kensingtonu domov. 

Tradiční bašta vládních konzervativců při minulých předčasných volbách padla těsně do rukou opozičních labouristů. Nyní ve vítězství v tomto okrsku doufá kandidát liberálních demokratů Sam Gyimah.

„Brexit je opravdu důležitý. Domnívám se, že naše země kvůli němu bude chudší a slabší v prosazování národních zájmů,“ uvedl Gyimah. „Naším úkolem je, aby nezískal většinu. A to já provedu,“ dodal. 

Sam Gyimah přitom ještě před půl rokem chtěl být lídrem konzervativců. Poté ho ale premiér Johnson nechal s dvacítkou dalších rebelů vyloučit z konzervativního poslaneckého klubu, a to kvůli tomu, že hlasovali proti brexitu bez dohody.  

O přízeň chudých usilují labouristé

 Ve čtvrti Kensington přitom nejsou jen bohatí, žijí v ní i chudí lidé. O jejich přízeň teď usilují labouristé, kteří si v okrsku chtějí své poslanecké křeslo udržet. Voliče se snaží nalákat příslibem bezplatného internetu, zubních kontrol či vysokoškolského studia. 

„Záleží na tom, s kým hovoříte. Většina lidí bude mluvit o brexitu. Lidé s nižším příjmem mají i další problémy. Bydlení, platy, nejistá zaměstnání,“ poznamenal organizátor labouristické kampaně David Keir. 

Své ambice v Kensingtonu přitom neskrývají ani vládní konzervativci. Doufají, že se jim nejbohatší okrsek podaří získat zpět.