Orientální obry propojil první silniční most přes Amur

První most mezi Ruskem a Čínou je dokončen (zdroj: EBU)

Stavebníci dokončili první silniční most mezi Ruskem a Čínou. Vede přes řeku Amur, je dlouhý 1080 metrů a každá země ho postavila polovinu. Dokončovací práce potrvají ještě rok a půl, až poté se po něm svezou první pasažéři.

Stavba mezi městy Blagověščensk a Chej-che začala v prosinci 2016, připravovala se však celkem dvacet pět let, píše agentura Interfax. Celkem stála asi 19 miliard rublů (6,8 miliardy korun), přičemž téměř tři čtvrtiny sumy zaplatila ruská strana. Na stavbu navazuje dalších nových šest kilometrů silnice v Číně a 13 v Rusku.

Představitelé Amurského kraje věří, že most pomůže zosminásobit výměnu zboží mezi krajem a Čínou. Průjezd bude placený a stát předpokládá, že náklady se vrátí za 16 let.

„První most mezi Ruskem a Čínou je symbolem přátelství mezi našimi národy, symbolem důvěry a soustředění na budoucnost,“ prohlásil během slavnostního otevření ruský ministr rozvoje Dálného východu a Arktidy Alexandr Kozlov.

Ministerstvo se chlubí, že na stavbě se pracovalo 24 hodin denně a v jednu chvíli se jí najednou účastnilo 960 lidí. Všechny materiály jsou prý ruské až na mostní závěsy, které připutovaly z Francie.