Aféra s čínskými agenty v Austrálii. Chtěli dostat špiona do parlamentu, muž to nahlásil a zemřel

Horizont ČT24: Čínsko-australské vztahy může ohrozit špionážní aféra (zdroj: ČT24)

Australské rozvědce se přihlásil údajný čínský agent, který tvrdí, že Peking má v zemi řadu špionů. Ti se měli mimo jiné pokusit uplatit muže s čínsko-australským občanstvím, aby kandidoval do parlamentu. Člen Liberální strany to sdělil úřadům a později za nejasných okolností zemřel. Australský premiér Scott Morrison označil zprávy za znepokojivé, nechce však vyvozovat předčasné závěry. Peking jakoukoli vinu odmítl.

Wang Li-čchiang do kamery řekl, že byl čínským špionem a doma mu hrozí smrt. Tvrdí, že Pekingu pomáhal oslabovat demokracii v Hongkongu, na Tchaj-wanu, ale i v Austrálii, kde se nahlásil tamní rozvědce. „Studenti v Austrálii a dalších zemích ani netušili, že to takzvané shromažďování informací bylo špionáží,“ uvedl Číňan.

Příběh špiona, který v Austrálii požádal o azyl, se stal novinářskou událostí roku. Wang totiž tvrdí, že Čína má v Austrálii i další agenty. Australská rozvědka podezření prošetřuje. „Tato obvinění jsou podle mě hluboce znepokojivá,“ konstatoval premiér Morrison.

Peking se dokonce údajně snažil dostat až do parlamentu v Canbeře. Jeho agenti prý oslovili před květnovými volbami člena Liberální strany s tím, aby kandidoval a pak jim dodával informace. Za to mu nabídli 680 tisíc dolarů.

Obchodník s luxusními auty Nick Čao to loni však nahlásil australské rozvědce a letos v březnu ho našli mrtvého v hotelovém pokoji v Melbourne. Příčina úmrtí není jasná.

Čína vinu popírá, prý se nevměšuje

Peking oba případy odmítl. Wang Li-čchiang je podle ní odsouzený podvodník. „Čína se vždy držela principu nevměšování do vnitřních záležitostí jiných zemí,“ zdůraznil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang.

Obvinění prohlásil za lži a řekl, že někteří australští politici, instituce a média „dosáhli stavu hysterie a extrémní nervozity“. Vyzval místní představitele a novináře, aby k Číně zaujali zdravý postoj v zájmu zachování dvoustranných vztahů obou zemí i jejich „fyzického a mentálního zdraví“.

Jen před několika dny si šéfka australské diplomacie na setkání G20 potřásla rukou s čínským ministrem zahraničí. Výrazy jako „špionážní skandál“ zatím politici nechávají médiím. Rozvědce ale vláda loni navýšila rozpočet. Premiér navíc teď Číně vzkázal, že Australani nejsou naivní.

Vliv Číny na australskou politiku je v zemi dlouhodobě diskutovaným tématem. Někteří politici tvrdí, že se Peking snaží Canberru infiltrovat pomocí darů a dalších praktik. Úřady proto již dříve zakázaly politickým stranám financování ze zahraničí.

Jiní se domnívají, že častá obvinění podporují xenofobní nálady v zemi a ohrožují prosperitu ekonomiky. Čína je totiž australským nejvýznamnějším obchodním partnerem, směřuje do ní asi třetina australského exportu.