Hitlerův cylindr i Heydrichův dopis. Židy pobouřila dražba nacistických předmětů

Události: Kontroverzní aukce nacistických předmětů v Německu (zdroj: ČT24)

V přepočtu milionové částky vynesla kontroverzní dražba v Německu. Mnichovský aukční dům nabídl stovky osobních věcí Adolfa Hitlera a dalších představitelů nacistického režimu. Vedení Evropské židovské obce akci odsoudilo. Obávalo se, že ji zneužijí neonacisté. Ředitel aukčního domu ale kritiku odmítá a tvrdí, že jeho zákazníky jsou především muzea.

Dražba více než osmi set osobních věcí vysoce postavených nacistů se odehrála v Mnichově. Zájem měli dražitelé také o předměty z majetku Hitlerovy dlouholeté milenky a posléze i manželky Evy Braunové. Její modrozelený kabát se vydražil za 6000 eur (153 tisíc korun), koktejlové šaty z černého hedvábí za 4600 eur (117 tisíc korun). 

V aukci se objevily i předměty spojené s dějinami Česka a Slovenska. Dopis s podpisem zastupujícího říšského protektora v protektorátu Čechy a Morava Reinharda Heydricha se vydražil za 4600 eur (117 tisíc korun) a pásku označující příslušníka slovenské polovojenské organizace Hlinkova garda obdrží nový majitel za 850 eur (21 700 korun). Za cylindr, který nosil sám Hitler, zaplatil nový majitel v přepočtu přes milion 200 tisíc korun. Ještě vyšší zájem byl o Mein Kampf ve stříbrné edici, který se prodal v přepočtu za tři a čtvrt milionu. „Je to historický předmět jako každý jiný,“ míní ředitel aukčního domu Hermann Historica Bernhard Pacher.

„Zdaleka největší část zákazníků, kteří u nás nakupují, tvoří muzea, státní sbírky a soukromí sběratelé, kteří se tématem velmi pečlivě zabývají,“ uvedl. Podle něj si dává aukční síň záležet na tom, aby se nacistická memorabilia nedostala do rukou nesprávných lidí. Účastníci dražby museli podepsat dokument, ve kterém prohlašují, že pohrdají nacistickou ideologií.

Pohoršení Židé

S názorem Pachera nesouhlasí předseda Evropské židovské obce, který se už předminulý týden v dopise obrátil na aukční síň, aby prodej podobných předmětů ještě zvážila. V textu zdůraznil, že to není nelegální, ale nemorální.

Rabín Menachem Margolin z Evropského židovského svazu (EJA) připomněl, že během nacistické hrůzovlády zahynulo šest milionů evropských Židů. Aukce je podle Margolina ale nevhodná i vzhledem k nárůstu antisemitismu v současné Evropě.

Podle předsedy Židovské obce v Praze Františka Bányaie je ale klíčové, aby předměty nesloužily k propagaci nacismu. „V německé aukci je zajímavé to, že každý dražitel se musí registrovat. Což je velice dobrá zbraň, aby se to nedostávalo do rukou lidí, kteří to mají pro ideologické, a nikoliv pro sběratelské nebo historické účely,“ podotkl Bányai.

Svastiky, říšské orlice, části uniforem běžně nabízejí internetové aukční síně. Dražba v domě Hermann Historica ale budí rozporuplné reakce i proto, že se koná právě v Mnichově.

„Debata v Mnichově je do určité míry symbolická, protože Mnichov je zrodem nacistického hnutí v Německu, tam Hitler začal svoji politickou kariéru,“ upozornil odborník na extremismus Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Kontroverzních dražeb bylo víc

Není to poprvé, kdy síň Hermann Historica čelí kritice kvůli dražbě předmětů spojených s nacistickými pohlaváry. Před třemi lety nabízela mosaznou kapsli, v níž byl kyanovodík, kterým se v Norimberku krátce před svou popravou otrávil Hermann Göring, či spodní prádlo a noční košili říšského maršála.

Do dražby tehdy šly i ponožky a kravaty Adolfa Hitlera či rentgenové snímky a lékařské zprávy o jeho zdravotním stavu, které vznikly poté, co vůdce přežil atentát z 20. července 1944. Část Hitlerovy uniformy se tehdy vydražila za 275 tisíc eur (nyní sedm milionů korun).

Podobnou otázku řešily úřady i v hornorakouském Braunau. Dům, kde se nacistický vůdce narodil, vláda před necelými třemi roky vyvlastnila. Bála se, že by se z něj stalo poutní místo neonacistů. Teď rozhodla, že bude sloužit jako policejní stanice.