Drama u obléhané hongkongské univerzity. Policistu zasáhl šíp, střety sledovali čínští vojáci

U obléhaného kampusu polytechnické univerzity v Hongkongu znovu vypuklo násilí. Policie použila proti protestujícím slzný plyn, demonstranti se bránili benzinovými bombami a podomácku vyrobenými zbraněmi. Jeden policista byl zasažen šípem. Podle agentury Reuters šlo o jedny z nejdramatičtějších scén za pět měsíců trvání krize v bývalé britské kolonii. Policie pohrozila demonstrantům, že v případě nutnosti použije ostrou munici.

Polytechnická univerzita je poslední z pěti univerzit, která zůstává obsazena aktivisty. Ti ji využívají jako základnu pro blokování nedalekého silničního tunelu. Policisté nasadili slzný plyn po několika klidných hodinách, kdy demonstranti spali na trávníku a v univerzitní knihovně. Studentští aktivisté v obraně použili benzinové bomby, z nichž některé zapálily stromy mimo areál.

Při dalším incidentu pak na policisty zezadu najížděl automobil. Jeden z policistů na něj vypálil dávku ze své zbraně, auto se obrátilo a ujelo. Policie pak vyzvala radikální demonstranty, aby přestali používat zápalné bomby, šípy, auta a další smrtící prostředky. Pohrozila, že v opačném případě bude nucena sáhnout k silovým prostředkům včetně ostré střelby.

Některé části kampusu vypadají v neděli spíše jako pevnost s barikádami a černě oděnými demonstranty na hradbách. Ti mají improvizované zbraně jako cihly, bedny zápalných bomb, luky a šípy. „Nechceme útočit na policii, jen chceme chránit náš kampus a chceme chránit Hongkong,“ řekl agentuře Reuters dvacetiletý studen Chan.

Jeden policista byl zasažen do nohy šípem vystřeleným demonstranty. Podle policie šlo o styčného důstojníka pro média, který byl převezen do nemocnice.

Po půlnoci místního času (večer SEČ) zaplavilo ulice poblíž polytechniky několik tisíc lidí. Jeden z nich řekl, že nejde jen o to podpořit ty, kdo jsou uvnitř, ale dát najevo nesouhlas s postupem policie. Podle místního tisku lidé v ulicích napadali obchody a zapalovali popelnice.

Přítomnost čínských vojsk

Podle Reuters drama sledovali čínští vojáci ze základny nedaleko polytechniky pomocí dalekohledů a byli vybaveni výstrojí pro potlačování demonstrací. Už v sobotu vojáci v tričkách a krátkých kalhotách s kbelíky a košťaty odklízeli materiál nahromaděný při střetech policistů s demonstranty.

Podle agentury DPA to bylo od vypuknutí demonstrací poprvé, co armádní posádka v Hongkongu opustila svá kasárna. Mluvčí hongkongské vlády sdělil, že šlo o „dobrovolnou aktivitu“ vojska, kterou si místní úřady nevyžádaly.

Neobvyklá akce vyvolala velkou pozornost především kvůli přetrvávajícím obavám mnoha obyvatel Hongkongu, že se čínská armáda zapojí do potlačování demonstrací. Touto možností opakovaně hrozili vrcholní představitelé v Pekingu. Čínská lidová armáda udržuje v Hongkongu asi 10 tisíc vojáků, uvedla agentura DPA.

Šest měsíců trvající protivládní protesty ve finančním centru se 7,5 milionu obyvatel poznamenalo vzrůstající násilí, ačkoli účast na demonstracích se podle agentury AP postupně snižuje.

Protesty v Hongkongu jsou namířené proti vládě bývalé britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současnosti je spravována podle principu jedna země, dva systémy. Ten má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Čína tyto svobody postupně omezuje, což Peking popírá.