Prosazování pravdy překáží formalismus justice a nedostatek odvahy, říká Čaputová

Čaputová: Pravdě překáží formalismus justice (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se domnívá, že postkomunistické země po třiceti letech transformace čelí velké výzvě stran kvality výkonu justice. Řekla to ve speciálním vydání pořadu Fokus Václava Moravce. Vystudovaná advokátka však soudí, že slovenské justici nastává „očistné období“. Za její největší problémy označila formalismus a nedostatek odvahy.

„Jsem velmi ráda za to, že věci, které nebyly pozitivní, se, doufám a věřím, lepší,“ prohlásila prezidentka. Slovensko je v posledních měsících svědkem například několika kauz okolo podnikatele Mariana Kočnera, které svědčí o srůstání státu s mafií, jež vyvrcholilo úkladnou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Pozoruji očistný proces. Nesouhlasím s tvrzením, že všichni politici a reprezentanti justice jsou nezodpovědní, nemají úctu k pravdě a jsou nekvalitní. Jakákoliv paušalizace je nefér vůči pravdě a pravdivosti. Mám naději, že jsou tam lidé, kteří systém dosud drží nad vodou. Samozřejmě jsou tam ale i tací, kteří mu velmi škodí.
Zuzana Čaputová

Ochranu spravedlnosti prostřednictvím justičních orgánů podle Čaputové narušuje formalismus právnických kruhů. „Právník, bez ohledu na to, v jaké profesi – ať už je to soudce, advokát, nebo prokurátor, nenachází pravdu, protože možná nemá zájem. Přistupuje k případu čistě formalisticky, ne se zájmem o řešení nebo aplikaci dané právní normy v souladu s duchem zákona,“ zkritizovala.

Tento přístup Čaputová vystihuje jako „defenzivní formalismus postkomunistické justice“. „Toto vnímám jako jednu z překážek při ochraně pravdy nebo prosazování pravdy prostřednictvím justice,“ vyjádřila se vystudovaná právnička.

Nedostatek odvahy justičních orgánů

Čaputová se domnívá, že právní formalismus je jedním z důvodů, proč je část společnosti z vývoje v posledních třiceti letech frustrovaná. Dalšími jsou pohodlnost, lhostejnost či nedostatek odvahy justičních orgánů.

„Každý občas stojíme na morálních křižovatkách. Když někdo disponuje mocí v rámci justice, je důležité v některých situacích sebrat odvahu,“ podotkla Čaputová. Sdělila, že chce lidem dávat naději, že justiční systém je schopen sebereflexe a očisty. „Pokud posilníme, možná jen morálně, důvěrou, ty lidi, kteří v něm zdraví jsou. Mám pocit, že na úrovni prokuratury i justice tento proces pozoruji,“ řekla.