Írán tvrdí, že u inspektorky jaderných zařízení našel stopy trhaviny. Agentura MAAE to odmítá

Írán uvedl, že inspektorka Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) nebyla minulý týden vpuštěna do jaderného zařízení v Natanzu, jelikož se u ní našly stopy trhaviny. MAAE v oficiálním prohlášení tvrzení rozporovala, zatímco americká zástupkyně v agentuře Jackie Wolcottová počínání Íránu označila za šokující provokaci. Znepokojení vyjádřila také Evropská unie. MAAE dohlíží na íránské jaderné provozy. Inspektorka nebyla vpuštěna do zařízení 28. října.

V Íránu je to první podobný incident. Teherán potvrdil, že zabránil pracovnici MAAE vstoupit do hlavního íránského provozu na obohacování uranu v Natanzu.

Íránský zástupce při MAAE uvedl, že vstupní kontrola odhalila u ženy stopy výbušniny. Žena při čekání na novou kontrolu odešla na toaletu a podezření se pak už nepotvrdilo, což prý bylo nutné dále vyšetřit.

Inspektorka byla podle něj rychle poslána pryč z Íránu a Teherán požádal, aby její jméno bylo vyjmuto ze seznamu inspektorů pověřených prací v zemi. Jméno a národnost inspektorky úřady nezveřejnily.

Podle zpravodajského webu BBC se objevily rovněž zprávy o tom, že byla krátce zadržena a byl jí zabaven pas, než nakonec z Íránu vycestovala. To ale íránský zástupce při MAAE Kázim Gharíb Abádí popřel.

MAAE se závěry Teheránu nesouhlasí

MAAE v prohlášení uvedla, že „nesouhlasí“ se závěry Íránu o stopách výbušnin, které se údajně našly u inspektorky.

„Agentura veřejně nezachází do podrobností v těchto záležitostech, ale podle nám dostupných informací, agentura nesouhlasí s tím, jak Írán vyhodnotil situaci kolem inspektorky,“ uvedla MAAE s tím, že incident bude s Íránem projednán ve snaze objasnit okolnosti.

„Je to šokující provokace. Všichni členové rady guvernérů by měli dát najevo, že takové činy jsou naprosto nepřijatelné, nebudou tolerovány a musejí mít důsledky,“ sdělila americká zástupkyně v agentuře Wolcottová.

Evropská unie ve svém prohlášení oznámila, že incident vyvolává znepokojení. „Pochopili jsme, že byla věc vyřešena, a vyzýváme Írán, aby se podobné záležitosti v budoucnu neopakovaly,“ uvádí EU.

Írán zprovoznil další odstředivky na obohacování uranu

Rada guvernérů MAAE o Íránu diskutovala na mimořádném zasedání. Schůzka se ale připravovala už delší dobu, nebyla tedy bezprostřední reakcí na nejnovější vývoj v zemi.

Od čtvrtka totiž Íránci obohacují uran také ve znovu zprovozněných odstředivkách v továrně Fordo. Prozatím obohacovali jenom v Natanzu, jak jim ukládá dohoda z roku 2015. Protože od ní loni odstoupily USA a obnovily proti Íránu sankce, začal postupně dohodu vypovídat také Írán.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo prohlásil, že stupňování íránské jaderné aktivity by mělo přimět ostatní země k vytvoření tlaku na Teherán, protože se zdá, že Írán usiluje o rychlou obnovu jaderných kapacit. „Je načase, aby všechny státy odmítly jaderné vydírání toho režimu a zvýšily tlak“ na Írán, stojí v ministrově prohlášení.