Írán začal plnit centrifugy na obohacování uranu plynem

Írán plní centrifugy plynem (zdroj: ČT24)

Íránci začali ve své továrně ve Fordo plnit plynem odstředivky používané na obohacování uranu. Na místě jsou inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Írán tak pokračuje ve vypovídání mezinárodní dohody o svém jaderném programu z roku 2015. Reaguje tím na sankce, jež proti němu obnovily USA, když loni od této dohody odstoupily jako od neúčinné.

Íránská státní televize oznámila, že plnění centrifug uranovým plynem v podzemním komplexu Fordo začalo za přítomnosti inspektorů MAAE. Agentura je pověřená dohledem nad íránským jaderným provozem.

Mluvčí íránské agentury pro atomovou energii později upřesnil, že po přípravných pracích bude samotné plnění odstředivek plynem zahájeno o půlnoci místního času (21:30 SEČ). Centrifugy podle něj začnou obohacovat uran na 4,5 procenta.

Rouhání krok označil za čtvrtou fázi odstupování od dohody

Dohoda z roku 2015 provoz ve Fordo omezila výměnou za zrušení mezinárodních sankcí proti Íránu. Do té doby Íránci ve Fordo obohacovali uran do pěti procent. Po podpisu tam mohli ponechat 1044 odstředivek, z nichž část byla zastavena a část zůstala v provozu, avšak nebyla využívaná k obohacování uranu. Komplex měl být přebudován na výhradně výzkumné pracoviště a neměl v něm být žádný štěpný materiál.

Ve středu íránský prezident Hasan Rouhání oznámil, že Íránci odstředivky ve Fordo naplní plynem, který se používá k obohacování uranu. „Dnes začíná 4. fáze odstupování Íránu od mezinárodních závazků. Plníme plynem 1044 odstředivek. Díky politice USA a jejich spojenců bude zařízení ve Fordo brzy plně funkční,“ uvedl na Twitteru.

Spojené státy od loňska obnovují protiíránské sankce, protože podle jejich současné administrativy dohoda z roku 2015 není účinná. Washington chce rozhovory obnovit a vyjednat lepší smlouvu. Írán se jednání nebrání, avšak trvá na tom, že nejprve musejí USA zrušit sankce.

Ostatní signatáři dohody, mezi nimiž jsou tři evropské země – Německo, Francie a Británie – chtějí, aby Írán dohodu nadále dodržoval, a slíbily, že pomohou najít kompenzaci za americké sankce. Zatím se tak ale nestalo.

Ve Fordo má Írán centrifugy první generace IR-1. Dohoda z roku 2015 mu povoluje udržet v chodu 5060 modernějších centrifug v Natanzu, avšak s tím, že obohacovat se v nich smí jenom do 3,67 procenta. Letos však Írán začal obohacovat na 4,5 procenta. Vyvíjí navíc odstředivky několikanásobně výkonnější než ty ve Fordo i v Natanzu.

Uran obohacený na 3,67 procenta je považován za vhodný pro generování jaderné energie pro civilní využití, obohacování nad tento limit bývá vnímáno jako první krok na cestě k výrobě jaderných zbraní. Írán nicméně dlouhodobě odmítá, že by chtěl vyvinout atomovou bombu.

Horizont ČT24 k íránskému obohacování uranu (zdroj: ČT24)

Rusko mluví o americké provokaci, Francie o vážném posunu

„Domnívám se, že rozhodnutí Íránu je vážným posunem. A zdá se, že je to poprvé, kdy se Írán jasně a explicitně rozhodl odejít od mezinárodní dohody o jeho jaderném programu,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Jsme tím extrémně znepokojeni a toto znepokojení se náhle neobjevilo dnes nebo včera, ale už loni v květnu, kdy USA provokativně oznámily, že odstupují od mezinárodní jaderné dohody,“ reagoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Podle orientalistky z Haifské univerzity Nirit Ofirové je jaderný program především projevem íránské snahy vypadat silně. „Oni chtějí, aby si je lidé spojovali se silou, a to nejen v zahraničí, ale i doma v Íránu,“ podotkla.

Írán krátce zadržel inspektorku MAAE

Agentura Reuters na základě diplomatických zdrojů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii informovala, že v Íránu byla minulý týden při práci v Natanzu zadržena nakrátko inspektorka MAAE a Íránci jí zabavili pas. MAAE to označila za obtěžování a hodlá se tím zabývat na čtvrtečním jednání rady guvernérů.

Íránská agentura pro atomovou energii uvedla, že inspektorce nebyl umožněn vstup do zařízení v Natanzu pro podezření, že u sebe měla „podezřelý materiál“. Informovala o tom íránská polooficiální agentura Fars. Podle Fars byl vstup inspektorce zamítnut poté, co vydalo výstrahu bezpečnostní zařízení při kontrole. Následně byly její věci prohledány a byla o záležitosti informována MAAE.