Spory domorodých Pygmejů s ochránci goril přerůstají v Kongu v násilí a vraždy

Horizont ČT24: Konflikt Pygmejů a ochránců goril (zdroj: ČT24)

Ve východním Kongu nabírá na obrátkách další z mnoha násilných střetů. Tentokrát na sebe útočí ochránci národního parku Kahuzi-Biega opatrující ohrožené gorily a Pygmejové, kteří území považují za své a chtějí na něm vypalovat lesy. Právě to gorilám škodí.

Gorily východní už nežijí téměř nikde jinde než v parku Kahuzi-Biega. K životu potřebují velké nepřerušené prostory tropického lesa.

Těžce prostupná džungle na východě Konga však není jen jejich domovem. V sousedství s nimi žijí Pygmejové – původní obyvatelé tohoto pralesa. „Pygmejové ničí park těžbou dřeva, výrobou uhlí, pilami a těžbou nerostů. To je s ochranou neslučitelné. Jejich činnost ničí přirozené prostředí pro gorily,“ stěžuje si ředitel parku De Dieu Bya'Ombe.

Podle správců Pygmejové pokáceli až 350 hektarů lesa. Vláda s tím podle nich nic neděla, a tak začali konat na vlastní pěst. „Řekl jsem jim, že s touto nelegální činností v parku je konec,“ prohlašuje nekompromisně správce Chadrack Kaseraka.

Ozbrojené hlídky se Pygmeje snaží nutit k ochraně lesa násilím. Domorodci nátlak opětují a výsledkem jsou tři mrtví a desítky raněných od začátku roku.

Desetiletí válek

Pygmejové se do oblasti vrátili před rokem. Na území si dělají nárok, protože tu žili do 70. let minulého století. Tehdy museli kvůli rozšiřování parku odejít. „Pokud jim stát nedá pozemky, neodejdou. V této oblasti už jednou žili,“ vysvětluje zástupce Pygmejů Pascal Miragi.

Východní Kongo je po desítky let bitevním polem desítek znepřátelených milic mnohdy sponzorovaných ze zahraničí. Vláda si na většině území neumí vynutit kontrolu a bezmocné jsou většinou i hlídky modrých přileb OSN, které tam působí už od zisku nezávislosti v roce 1960. Nový konflikt mezi Pygmeji a správou parku je tak další kapitolou válek, kterými trpí lidé i divočina.