Zadržená hongkongská studentka promluvila o kontroverzní věznici

Události: Hongkongská studentka promluvila o nechvalně proslulé věznici (zdroj: ČT24)

Demonstranti v Hongkongu si ve čtvrtek chtěli připomenout násilný zásah bezpečnostních sil ve stanici metra Prince Edward z konce srpna. Česká televize zaznamenala svědectví jedné z tehdy zadržených žen. Studentka skončila ve věznici, která je známá kvůli špatnému zacházení se zatčenými. Poté, co se rozhodla veřejně promluvit, čelí výhrůžkám.

Šíří se nepotvrzené informace, že při srpnovém zásahu v metru zemřeli tři lidé. Policie se tehdy oháněla obušky a do vagonů nastříkala slzný plyn. Úřady odmítají zveřejnit úplný záznam z kamer, což je důvod, proč protestující ničí stanice metra.

Sexuální obtěžování

Studentka Sonia Ngová při zásahu utrpěla zranění a skončila ve vazbě. Viní policisty, že ji na stanici sexuálně obtěžovali. „Policista mi utahoval pouta a zničehonic mě poplácal po prsou. Pak mi policistka před ostatními zvedla triko, aby mě prohledala. Když mě odvedla na záchod, odmítla zavřít dveře a policisté se dívali,“ tvrdí studentka.

Soniu převezli do nechvalně proslulé věznice San Uk Ling, jež se nachází na samotě u čínské hranice. Mnozí protestující, kteří tam skončili, byli ošetřeni s těžkými zraněními včetně zlomenin. Není jasné, jestli je utrpěli při zatýkání nebo jinde.

Mluví se rovněž o sexuálním násilí. „Naložili nás do auta, byla tam úplná tma a strašná zima. Třásla jsem se strachem. Jeden z policistů si natáhl gumové rukavice. Ten zvuk mě vyděsil. Pomyslela jsem si, budou mě bít, znásilní mě, zavraždí? Nemůžu kontaktovat právníka, zmizím beze stopy?“ vzpomíná Sonia.

Nejprve dívka vystupovala anonymně. Nakonec odložila masku a podala svědectví před celou univerzitou. Od té chvíle dostává výhrůžky. „Kdyby nikdo neznal mé jméno ani tvář, mohli by mě ,zasebevraždit‘. Dělám to pro sebe a pro další oběti ze San Uk Ling, které zažily daleko horší věci,“ říká studentka.

Vláda do kontroverzní věznice nepustila inspekci, ale přestala ji používat. Sonin případ nyní vyšetřuje policie.